Minipočítač Raspberry Pi má už štvorjadro. Poradí si aj s Windows 10

Druhá generácia miniatúrneho počítača Raspberry Pi má po dvoch rokoch až šesťnásobne vyšší výkon, dvojnásobok operačnej pamäte a rovnakú cenu ako jeho predchodca. Výkonu má údajne dostatok aj pre Windows 10.

03.02.2015 16:00
raspberry pi, minipočítač, počítač, Foto:
Raspberry Pi predstavilo už druhú generáciu svojho miniatúrneho počítača s až šesťnásobne vyšším výkonom než mal jeho predchodca.
debata

očítač Raspberry Pi o veľkosti kreditnej karty sa teší veľkej obľube a zaujíma sa oň čoraz väčší okruh študentov, vývojárov ale aj bežných používateľov, ktorí si vďaka nemu svojpomocne vyrábajú lacné riadiace jednotky do domácnosti, prípadne počítač využívajú v jednoduchých multimediálnych serveroch. Britská organizácia s rovnomenným názvom, ktorá niekoľko rokov zastrešuje jeho vývoj, sa stala centrom pozornosti technologických nadšencov najmä po tom, čo postupne predstavila niekoľko vylepšených verzií počítača Raspberry Pi. Ich cena pritom nikdy neprekročila hranicu 35 dolárov, čo je zároveň jeden z dôvodov organizácia predala už viac ako 4,5 milióna kusov. Dopyt navyše už dosahuje úrovne 200-tisíc predaných kusov mesačne. Najlacnejší Model A+ sa od začiatku predával za 20 dolárov, model B a B+ za 35 dolárov.

Počítač si už poradí aj so systémom Windows 10
Ani po troch rokoch organizácia nezaspala na vavrínoch a predstavila jeho ďalšiu generáciu, ktorá má vôbec po prvýkrát potenciál prilákať masy.Doposiaľ sa užívatelia museli spoliehať najmä na rôzne linuxové distribúcie, Raspberry Pi ale pokročila a aktuálne ohlásila už podporu Windows 10. S najväčšou pravdepodobnosťou ale pôjde o upravenú verziu, ktorá sa bude od verzie pre bežné stolové počítače líšiť.

Výkon vzrástol 6-násobne, cena zostala rovnaká
Kľúčovým pojmom druhej generácie počítača je výkon. Vďaka štvorjadrovému 32-bitovému ARM procesoru s taktom 900 MHz vzrástol údajne až 6-násobne. Operačná pamäť sa takisto zdvojnásobila, z pôvodných 512 MB na jeden gigabajt. Počet aj rozmiestnenie vstupov a výstupov zostalo rovnaké. V súčasnosti je k počítaču možné pripojiť napríklad štyri zariadenia cez USB 2.0 port, monitor cez HDMI výstup, reproduktory avďaka vstavanej čítačke aj microSD karty. Aj kvôli energetickej efektívnosti Wi-Fi stále chýba, väčšina užívateľov si ale vystačí so štandardným 100 Mbit/s Et­hernetom. Deklarovaná spotreba sú 3 Watty a cena 35 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Windows 10 #Raspberry Pi #minipočítač