Nemecko má tretie pracovisko na výskum nebezpečných chorôb

Berlínsky Inštitút Roberta Kocha začal prevádzku nového vysoko bezpečného laboratória, ktoré umožní výskum mimoriadne nákazlivých chorôb, napríklad eboly. Je to tretie zariadenie v Nemecku, ktoré spĺňa bezpečnostné podmienky na skúmanie najnebezpečnejších ľudských chorôb.

04.02.2015 14:00
debata

Nové laboratórium umožní bezpečne študovať vzorky z pacientov, u ktorých je podozrenie na ochorenie vysoko infekčnou chorobou a umožní lekárom rýchlejšie rozhodnúť o karanténnych opatreniach. Šíreniu vírusov z laboratória by mali zabrániť vzduchotesné jednotky, ktoré majú oddelené zásobovanie vodou a elektrinou.

Nemecko doteraz prevádzkovalo podobné zariadenia v Hamburgu a v Marburgu. Laboratórium v Inštitúte Roberta Kocha je prvé takéto zariadenie v štátom zriadenej inštitúcii. Inštitút Roberta Kocha tiež slúži ako ústredný orgán pre ochranu obyvateľstva pred infekčnými ochoreniami a nové laboratórium by malo zabezpečiť, že bude poskytovať služby aj v prípade výskytu najnebezpečnejších chorôb. Stavba budovy, v ktorej je nové laboratórium umiestnené, sa začala v roku 2010. Vzhľadom na nákladné opatrenia na jej zabezpečenie stála celá stavba 170 miliónov eur a financovaná bola z nemeckého rozpočtu.

Epidémia eboly vypukla vlani v západnej Afrike. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa vírusom nakazilo viac ako 22-tisíc ľudí a zhruba deväťtisíc ich zomrelo. Choroba vyvolala paniku aj v Európe. V Nemecku sa objavilo niekoľko prípadov podozrenia na ebolu, ale žiadny z nich sa nepotvrdil. V krajine sa tiež liečili traja pacienti prevezení z Afriky, jeden z nich na chorobu zomrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #výskum #choroby #pracovisko #ebola