V Japonsku bude v banke pracovať robot

Japonská finančná skupina Mitsubishi UFJ bude v jednej zo svojich bankových pobočiek od apríla využívať v styku so zákazníkmi robota. Nao meria 58 centimetrov a hovorí 19 jazykmi. Je produktom francúzskej firmy Aldebaran Robotics, ktorá je dcérskou spoločnosťou japonského telekomunikačného koncernu a internetovej firmy Soft Bank.

06.02.2015 14:00
debata

Humanoid váži 5,4 kilogramu, na čele má umiestnenú kameru a pri jeho prezentácii v Tokiu sa tento týždeň hovorilo o tom, že sa „narodil v roku 2006 v Paríži“. Bez problémov a veľmi vydarene sa predstavil pri obsluhe anglicky hovoriaceho zákazníka. „Dobrý deň, vitajte. Dokážem s vami hovoriť o zmene peňazí, použití bankomatu, otvorení bankového konta alebo o prevode peňazí do cudziny. O čo z toho máte záujem?“ oslovil dotyčného.

Postupne by mohol byť Nao schopný riešiť aj zložitejšie problémy. „Nao dokáže zabezpečiť služby, ktoré nemôžeme poskytnúť prostredníctvom ľudí – komunikovať v mnohých jazykoch 24 hodín denne. Nao je milý a priateľský, verím, že si ho naši zákazníci obľúbia,“ povedal pri prezentácii Takuma Nomoto z Mitsubishi UFJ. Britský denník The Guardian napísal, že Mitsubishi UFJ patrí k tým japonským firmám, ktoré investujú do robotiky. Vypočuli tak výzvu premiéra Šinzóa Abeho vstúpiť do „robotickej revolúcie“ a podporiť ekonomický rast. Riadi sa tým aj japonská pobočka firmy Nestlé, ktorá využíva pri predaji kávovarov robota Pepper.

Iný stodvadsaťcen­timetrový android pracuje už ako obchodný asistent v tokijskej predajni mobilných telefónov firmy SoftBank. V januári ohlásil operátor zábavného parku v Nagasaki, že tamojší dvojposchodový hotel, ktorý začne prevádzku v lete, budú obsluhovať takmer výhradne robotickí zamestnanci. Majú zastať prácu vrátnika, chyžných i recepčných. Zákazníci si budú môcť vybrať, či na otváranie dverí svojich izieb budú využívať klasický kľúč, alebo technológiu, ktorá hosťa rozpozná podľa tváre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banka #Japonsko #umelá inteligencia #robot