Lietadlá bude čoskoro možné ovládať aj myšlienkami

Portugalská firma Tekever pracuje na vývoji technológie, ktorá by umožnila ovládať bezpilotné lietadlá len za pomoci myšlienok. V budúcnosti by mohli byť na daiľku ovládané aj bežné dopravné či nákladné lietadlá.

26.02.2015 07:30
mozog, eeg, mozgová aktivita,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Namiesto diaľkového ovládača postačia myšlienky. Portugalská firma Tekever pracuje na vývoji technológie, ktorá by umožnila ovládať bezpilotné lietadlá len za pomoci myšlienok. Výskumníci pri tom využívajú metódu známu pod skratkou EEG (pozn. elektroencefa­lografia), pri ktorej je detailne sledovaná a analyzovaná elektrická aktivita mozgu. Táto metóda je v súčasnosti bežne využívaná napríklad na diagnostiku epilepsie. V blízkej budúcnosti by ale mohla slúžiť aj na ovládanie lietadiel či iných dopravných prostriedkov bez toho, aby piloti sedeli v kokpite či za volantom.

Lietadlá budú môcť myšlienkami jedného dňa ovládať vojaci aj policajti
Spoločnosť Tekever potvrdila, že už čoskoro chce najmä postihnutým ľuďom umožniť ovládať malé bezpilotné lietadlá len za pomoci myšlienok. “Veríme, že ľudia budú schopní ovládať lietadlo s rovnakou samozrejmosťou ako vykonávajú iné bežné aktivity počas dňa, napríklad prechádzanie sa či behanie,” uviedol pre spravodajský server BBC, šéf firmy Tekever, Ricardo Mendes. V dlhodobom horizonte firma počíta aj s nasadením technológie aj u bezpečnostných firiem, armády či polície. Podľa niektorých odborníkov, ktorí poskytli pre BBC svoje stanovisko, sú tieto ambiciózne plány skôr utópiou, a to najmä z bezpečnostného hľadiska. Dodnes nie je vo viacerých krajinách postoj k využívaniu bezpilotných lietadiel jednotný.

Najviac otáznikov vyvoláva bezpečnosť
Ovládanie čohokoľvek len na princípe analýzy mozgovej aktivity nie je také jednoduché, ak o by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Dôležitý je najmä tréning, ktorý v určitých prípadoch môže trvať až niekoľko mesiacov. Počas tréningu sa ľudia učia najmä koncentrovať na ovládanie jedného objektu na obrazovke monitora. Koncentrácia musí byť dlhodobá a bez rušivých elementov. Aj preto dlhodobé zámery spoločnosti Tekever vyvolávajú množstvo otáznikov. Nikto totiž nevie povedať, či bude ovládanie lietadiel pomocou myšlienok v reálne bezpečnejšie než, keby za kormidlom sedel fyzicky človek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dron #myšlienky #bezpilotné lietadlá #EEG #mozgová aktivita