Lacné smartfóny budú mať pamäť s kapacitou 128 GB. Vďaka novým čipom

S veľkou počiatočnou pamäťou sa budú môcť pochváliť aj lacné smartfóny. Samsung predstavil pamäťový čip, ktorý telefónom strednej triedy prinesie pamäte s kapacitou až 128 GB.

21.03.2015 12:10
samsung, 3bit NAND, pamäť, pamäťový čip, Foto:
Samsung predstavil nový pamäťový čip pre smartfóny strednej triedy.
debata

Pamäť s kapacitou 128 GB sa v súčasnosti objavuje len vo vybraných smartfónoch najvyššej triedy. Disponuje ňou napríklad najnovší iPhone 6 alebo Samsung Galaxy S6. Samsung v týchto dňoch urobil krok, vďaka ktorému veľká pamäť nebude len doménou drahých telefónov. Firma uviedla nové pamäťové čipy, ktoré sú už určené aj pre smartfóny strednej triedy.

Nová pamäť bude naďalej výrazne rýchlejšia než pamäťové karty
Pamäťové čipy sú postavené na technológii 3bit NAND eMMC (verzia 5.0). Informácie bude môcť smartfón z takejto pamäte čítať rýchlosťou do 260 MB/s, čo je približne rovnaká rýchlosť ako pri technológii eMMC 5.1, ktorú využívajú najvyššie modely telefónov v súčasnosti. Inak povedané, užívateľ by nemal spozorovať prakticky žiaden rozdiel v rýchlosti práce s aplikáciami. Náhodný výkon čítania a zápisu je 5 až 6-tisíc IOPS (pozn. jednotka v ktorej sa meria čítanie a zápis náhodných súborov o veľkosti zhruba 4 KB), čo je podľa Samsungu dosť na to, aby si telefón poradil aj s videami s vysokým rozlíšením a prácou s viacerými aplikáciami súčasne. Len pre porovnanie, externé pamäťové karty sú 4 až 10-násobne pomalšie tak pri čítaní ako aj zápise.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #pamäť #3bit NAND