Izraelskí vedci vyvinuli technológiu, ktorá nahradí multifokálne sklá

Nosenie multifokálnych okuliarov vyžaduje, aby človek využíval určitú časť šošovky na to, aby videl ostro buď na blízko alebo na diaľku. Izraelským výskumníkom zo spoločnosti DeepOptics sa podarilo vyvinúť technológiu, ktorá za pomoci senzorov sleduje pohyb oka a usmerňuje optické vlastnosti šošovky tak, aby človek videl vždy ostro.

21.03.2015 20:00
okuliare, šošovka, sklá, presbyopia, myopia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ľudské oko postupom času stráca svoju prirodzenú schopnosť zaostrovať na krátku vzdialenosť. Starecká vetchozrakosť, odborne označovaná aj ako presbyopia, postihuje väčšinu ľudí po štyridsiatke. Tí, ktorí už nosia okuliare na diaľku si po tomto veku musia obvykle zaobstarať aj jedny na čítanie, prípadne použiť multifokálne sklá alebo kontaktné šošovky, ktoré riešia obe spomenuté vady. Presbyopia pritom na rozdiel od krátkozrakosti (odborne myopie) nie je bežnou dioptrickou chybou. Oko, respektíve svaly, ktoré sa okolo oka nachádzajú a menia zakrivenie šošovky, s pribúdajúcimi rokmi strácajú schopnosť meniť takzvanú optickú mohutnosť šošovky. Jednoducho, ľudia nedokážu zaostriť na objekty v krátkej vzdialenosti.

Vedci vyvinuli špeciálnu, elektronikou navádzanú, multifokálnu šošovku
Okuliare s multifokálnymi sklami, ktoré dokážu v optike prispôsobiť potrebám ich nositeľa, sú pomerne nákladnou záležitosťou. Šošovky sú vyrobené tak, že sú rozdelené na dve oblasti, jednu pre korekciu krátkozrakosti a druhú na čítanie na blízko. Užívateľ sa ich preto musí naučiť najprv používať, čo nie každý zvládne. Ďalším problémom je, že kvôli prirodzeným optickým vlastnostiam šošovky, niektoré oblasti v zornom poli zostávajú neostré. Vysporiadať sa s týmto problémom sa rozhodli izraelskí výskumníci zo spoločnosti DeepOptics. Vyvinuli špeciálne, elektronikou navádzané okuliare, ktoré sledujú pohyb oka a prispôsobujú vlastnosti elektronickej šošovky tak, aby užívateľ videl ostro vo všetkých smeroch a vo všetkých oblastiach.

Elektronická šošovka zabezpečí, aby človek... Foto: DeepOptics
DeepOptics, okuliare, šošovka Elektronická šošovka zabezpečí, aby človek videl ostro v celom zornom poli.

Senzory sledujú pohyb oka s cieľom prispôsobiť optické vlastnosti šošovky
Inteligentné okuliare používajú akúsi dynamickú elektronickú šošovku, ktorej vlastnosti navádza elektronika. Pomocou senzorov okuliare sledujú pohyb oka, ostriaci bod a vzdialenosť objektu. “Pre napodobnenie prirodzeného videnia je potrebná šošovka, ktorá dokáže meniť svoje optické vlastnosti bez toho, aby menila svoju štruktúru. Technológia tekutých kryštálov nám presne toto umožnila,” dopĺňajú výskumníci.

Pomocou senzorov okuliare sledujú pohyb oka a... Foto: DeepOptics
DeepOptics, šošovka, okuliare, presbyopia Pomocou senzorov okuliare sledujú pohyb oka a prispôsobujú mu optické vlastnosti šošovky.

Technológia by mohla byť súčasťou inteligentných okuliarov
Výsledkom tri roky trvajúceho výskumu je technológia, vďaka ktorej je možné zhotoviť optickú šošovku, ktorá má vysoké rozlíšenie a zároveň je veľmi priehľadná. Elektronické šošovky s maximálnym priemerom 30 milimetrov aktuálne dokážu kompenzovať tri mínusové a plusové dioptrie. Informácie o výdrži batérie ale nie sú známe. DeepOptics neplánuje zostať len v segmente optických pomôcok, svoju technológiu plánujú ponúknuť aj výrobcom zariadení pre rozšírenú realitu. Mohla by sa stať súčasťou okuliarov Google Glass alebo zariadenia Oculus Rift. Finálnu podobu patentovanej technológiu bude firma prezentovať v máji na konferencii Israel Machine Vision Conference.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vetchozrakosť #šošovka #presbyopia #krátkozrakosť #DeepOptics #ďalekozrakosť #elektronická šošovka