Nórsko končí s analógom. Rozhlas bude vysielať už len digitálne

Nórsko je prvou krajinou, ktorá kompletne digitalizuje rozhlasové vysielanie. Do roku 2017 budú všetky stanice vysielať už len digitálne. Vysielanie cez analóg definitívne končí.

22.04.2015 19:45
rádio Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Nórsko je prvou krajinou na svete, v ktorej nebude možné rozhlasové stanice naladiť na analógových FM frekvenciách. Príjem rozhlasového vysielania by mal byť už v roku 2017 možný len za pomocou digitálnej technológie DAB (pozn. Digital Audio Broadcasting). Informovalo o tom nórske ministerstvo kultúry, ktoré v týchto dňoch dokončilo plán prechodu z FM na digitálne vysielanie.

Po roku 2017 už len digitálne
Vláda návrh na prechod oficiálne predložila ešte v roku 2011, no jeho schválenie zdržiavali najmä technické prípravy. V súčasnosti je už krajina údajne plne pripravená na to, aby od začiatku až do konca roka 2017 definitívne vypla FM vysielanie a nahradila ho novšími digitálnymi technológiami. Cez analóg pritom už dnes vysiela menej než pätina nórskych rozhlasových staníc. Viac než polovica domácností v súčasnosti už DAB vysielač vlastní

Pomocou prechodu na digitálne vysielanie je možné výrazne ušetriť aj na prevádzkových nákladoch, ktoré sú v prípade DAB údajne až osemnásobne nižšie. “Poslucháči získajú prístup k bohatšiemu obsahu, vyššej kvalite zvuku a novým funkciám. Digitalizácia takisto prispeje k vyššej konkurencieschop­nosti a ponúkne nové možnosti pre inovácie a rozvoj,” uviedol v oficiálnom vyhlásení nórsky minister kultúry, Thorhild Widvey.

Vďaka digitálu sa zvýši počet rozhlasových staníc a klesnú prevádzkové náklady
Okrem súčasných 22 staníc, ktoré už v Nórsku digitálne vysielajú, by po plánovanom prechode malo pribudnúť ďalších 20 staníc. Ich prevádzikovatelia sa budú môcť sami rozhodnúť, či pre vysielanie využijú staršiu technológiu DAB, ktorá je v Nórsku dostupná od roku 1995, alebo novší štandard DAB+. Na rozdiel od analógu budú môcť pomocou digitálneho vysielania poslucháčom doručiť bohatší obsah vrátane rôznych vizuálnych notifikácií, upozornení či sprievodných súborov k prehrávaného obsahu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #vysielanie #rádio #FM #DAB #DAB+