Predstavil technológiu, ktorá vráti prebytočnú energiu späť do mobilu

Americkí výskumníci predstavili technológiu, ktorá údajne dokáže vrátiť prebytočnú energiu spotrebovanú na bezdrôtovú komunikáciu späť do smartfónu. Spoločnosť Nikola Labs verí, že sa jej podarí prevrátiť nabíjanie telefónov doslova naruby a zaujať potenciálnych darcov na serveri Kickstarter.

05.05.2015 20:45
Nikola Labs, bezdrôtové nabíjanie Foto:
Výskumníci zo spoločnosti Nikola Labs predstavili nový spôsob ako u smartfónu predĺžiť výdrž na batériu.
debata

Nikola Tesla aj 72 rokov po svojej smrti je pre mnohých inšpiráciou. Mnohé z jeho vynálezov a experimentov dodnes vyrážajú dych. Keď Tesla v roku 1899 v americkom meste Colorado Springs začal experimentovať s bezdrôtovým prenosom elektrickej energie ešte netušil, že technológia na podobnom princípe nájde svoje uplatnenie po viac než sto rokoch. Meno tohto, pôvodom srbského, vynálezcu si už prepožičalo viacero firiem. Jednou z nich je aj malý americký start-up s názvom Nikola Labs, ktorý v týchto dňoch prichádza s novým riešením nabíjania smartfónov.

Nová technológia údajne vráti prebytočnú energiu späť do smartfónu
Vedci z Nikola Labs vraj vyvinuli technológiu, ktorá dokáže premeniť rádiové frekvencie z telefónu na jednosmerný prúd a spätne s ním napájať smartfón. Inak povedané, prebytočná energia, ktorú telefón spotrebuje a vyšle do okolia cez Wi-Fi, LTE či Bluetooth sa doň vráti a vo výsledku predĺži výdrž na batériu v rádoch desiatok percent.

Výskumníci zo spoločnosti Nikola Labs sa s... Foto: Nikola Labs
Nikola Labs, bezdrôtové nabíjanie Výskumníci zo spoločnosti Nikola Labs sa s novou technológiu pokúsia osloviť verejnosť vo verejnej zbierke na serveri Kickstarter.

Technológia, ktorú výskumníci prezentovali na konferencii Startup Alley, bude po prvýkrát dostupná v špeciálnom obale pre iPhone 6. V konkrétnom prípade dokáže údajne zachytiť až 90 percent prebytočnej energie, ktorú telefón spotrebuje pri bezdrôtovej komunikácii prostredníctvom rádiových vĺn. Získaná energia následne poslúži na nabíjanie smartfónu. Aj keď tvorcovia nehovoria o konkrétnch číslach, v prípade iPhonu 6 je takto možné predĺžiť výdrž na batériu o 30 percent. Zatiaľ len v teoretickej rovine.

Veľké ambície a množstvo nezodpovedaných otázok
Ambiciózne plány sú jedna vec, otázna je ale samotná funkčnosť a efektívnosť takéhoto riešenia. Zatiaľ vo vzduchu zostáva okrem spomínanej “energie” aj veľa nezodpovedaných otázok. Napríklad nie je jasné, akým spôsobom kryt zaručí primeranú kvalitu signálu, ak bude jeho drvivú časť zachytávať s cieľom spätnej premeny na energiu, navyše s malou (len 30-percentnou) účinnosťou. Problémom môže byť aj obyčajný signál v mobilnej sieti, ktorý môže byť týmto spôsobom “tienený” a efekt môže byť vo výsledku opačný a použitie obalu kontraproduktívne.

Technológia od Nikola Labs vraj dokáže vrátiť... Foto: Nikola Labs
Nikola Labs Technológia od Nikola Labs vraj dokáže vrátiť prebytočnú energiu použitú na bezdrôtovú komunikáciu so základňovou stanicou, respektíve cez Wi-Fi a Bluetooth, späť do smartfónu.

Na špeciálny obal, ktorý bude spotrebovanú energiu opätovne “vracať” do smartfónu, sa budú môcť záujemcovia poskladať na serveri Kickstarter. V kampani bude možné projekt podporiť ľubovolnou sumou, pričom za dar vo výške 99 dolárov podporovateľ získa jeden obal na iPhone 6.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #iPhone 6 #Kickstarter #Nikola Labs #nabíjanie