GPS má byť presná na centimeter

Navigácia a geolokácia v smartfónoch či autách by mohla dostať výrazné zlepšenie presnosti. Kým teraz GPS pre bežných užívateľov pracuje s odchýlkou niekoľko metrov, po novom by sa presnosť mohla zlepšiť až na jeden centimeter.

06.05.2015 08:30
GPS, navigácia, auto, šofér, šoférovanie,... Foto:
Presnejšia GPS v autách by sa dala využiť na zlepšenie komunikácie medzi vozidlami, čo by pomáhalo predchádzať haváriám.
debata

Výskumníci z Texaskej univerzity v Austine tvrdia, že by to mohlo priniesť úplne nové možnosti v práci s navigáciou.

Autá by mohli byť vybavené technológiou na vyhýbanie sa zrážkam, zariadenia pracujúce s virtuálnou alebo rozšírenou realitou by pracovali presnejšie a presnejšie by bolo aj určenie otočenia a naklonenia prístroja vybavené vylepšeným prijímačom GPS.

Smartfóny by takisto mohli tvoriť trojrozmerné mapy okolia.

Za softvérovým zlepšením GPS prijímačov stojí Todd Humphreys a profesor Robert Heath s kolegami z Texaskej univerzity a Radionavigation Lab, ktorí o tom informovali v časopise GPS World. Podľa nich by sa takto chyby pri určovaní polohy dali skresať z dĺžky jedného auta na veľkosť jednocentovej mince, čo je asi stonásobné zlepšenie presnosti.

Geolokačné systémy s presnosťou na jeden centimeter sa už teraz využívajú napríklad v geológii alebo pri mapovaní povrchu. Využívajú však na to antény, ktoré sú príliš drahé a príliš veľké, aby sa dali zabudovať do mobilných zariadení.

Humphreys s kolegami však softvérovo zlepšil GPS prijímače tak, že dosahujú centimetrovú presnosť aj pri použití lacných GPS prijímačov používaných v súčasných smartfónoch.

Výskumníci predpokladajú, že ich technológiu sa ešte podarí zdokonaliť, aby GPS antény s takouto presnosťou boli dostatočne lacné a tým ekonomicky zaujímavé pre výrobcov mobilných zariadení.

Vývoj vylepšeného prijímača navigácie trval Humphreysovmu tímu šesť rokov. Nazýva sa GRID a zatiaľ funguje len ako externý prijímač k smartfónu. Výskumníci však tvrdia, že čoskoro bude GRID schopný využívať aj silu interného procesoru telefónu.

Aby sa dostali na trh, výskumníci založili startupovú firmu Radiosense, ktorá už získala financie od Samsungu. Nebude preto prekvapením, ak práve táto juhokórejská spoločnosť ponúkne prvé tablety a smartfóny s určovaním polohy s centimetrovou presnosťou.

Taký prijímač má byť schopný aj veľmi presne určovať orientáciu – napríklad o otáčaní tela a jeho náklone. To by mohlo nájsť využitie pri vonkajšom použití headsetov s virtuálnou realitou. Výskumníci dodávajú, že nový prijímač GPS môže zmeniť aj dopravu zlepšením komunikácie medzi vozidlami.

„Ak by vaše auto vedelo v reálnom čase zistiť, že z inej ulice sa na vás rúti auto, mohlo by prijať také opatrenia, aby ste sa vyhli kolízii,“ uviedol Humphreys.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #navigácia #GPS