Inteligentné spotrebiče budú používať operačný systém od Google

Spoločnosť Google údajne pracuje na vývoji platformy Brillo, ktorej súčasťou by mali byť inteligentné zariadenia v domácnosti. Operačný systém na báze Androidu pobeží aj na zariadeniach s menej výkonným hardvérom.

24.05.2015 21:15
internet vecí, internet of things, intel, IoT,... Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Chladničky, práčky, sušičky, termostaty a mnohé ďalšie spotrebiče dnes už majú šiesty zmysel. Vďaka nemu vedia kedy a na akú dlhú dobu majú spustiť pranie, vypočítajú zvyškovú vlhkosť prádla, nastavia správnu teplotu pre skladovanie rôznych druhov potravín a podobne. V budúcnosti ale dokážu omnoho viac. Napríklad odpozorujú návyky členov domácnosti, cez internet im pošlú správu ak niečo nie je v poriadku, či si sami objednajú chýbajúci prací prášok alebo mlieko a smotanu. Spotrebnú elektroniku skrátka čaká hromadná “internetizácia”. Na internet budú pripojené nie len práčky, ale aj varné kanvice, kávovary či centrálny zabezpečovací systém. V podstate sa výrobcovia v najbližších rokoch budú snažiť urobiť z “hlúpych” zariadení inteligentné.

Spotrebiče budú mať vlastnú inteligenciu a kounikovať budú cez internet
Internet vecí je najmä o komforte pre používateľa. Ako mnoho firiem s trochou zveličenia hovorí, inteligentné spotrebiče ľuďom ušetria starosti a drahocenný čas, ktorý môžu využiť iným spôsobom. Aby spotrebiče mohli medzi sebou ale aj na internete komunikovať musia byť postavené na určitej softvérovej platforme. Podobne ako smartfóny alebo tablety, ktoré používajú niektorý z mobilných operačných systémov. Systém určuje, čo potom tieto zariadenia po stránke softvéru dokážu a čo od nich možno očakávať. Podobné je to aj so spotrebnou elektronikou, ktorá potrebuje obslužný softvér na to, aby mohla vhodnou formou komunikovať so svetom.

K internetu chce spotrebiče pripájať aj Google
V súčasnosti sa internet vecí stále formuje a hlási sa k nemu čoraz viac firiem. Mnohé sa snažia využiť fakt, že trh je stále roztrúsený a nejednotný. Prichádzajú preto s vlastnými riešeniami dúfajúc, že práve to ich sa ujme a trh zjednotí. Dôležité ale je, aby si zariadenia medzi sebou rozumeli, bez ohľadu na to, na akej platforme bude postavený ich operačný systém.

Platformu pre internet vecí už medzičasom predstavil napríklad Microsoft, Samsung alebo čínsky Huawei, čoskoro sa k nim pridá aj spoločnosť Google. Americký gigant údajne vyvíja vlastnú softvérovú platformu s označením Brillo, určenú práve pre inteligentné spotrebiče. Vychádzať by mala z operačného systému Android, no v zjednodušenej podobe. Limitujúcim faktorom je nevýkonný hardvér, ktorý takéto spotrebiče obsahujú.

Inteligetné zariadenia už lákajú mnohé technologické firmy
Ako uviedol spravodajský server The Information, systém od Google bude možné použiť v zariadeniach, ktorých kapacita operačnej pamäte začína už na 32 megabajtoch. Brillo bude zrejme zjednodušenou verziou Androidu, podobne ako systém Android Wear určený pre nositeľnú elektroniku, ako sú chytré náramky, prívesky alebo hodinky. Podľa analýz spoločnosti Gartner sa počet zariadení pripojených na internet vyšplhá až k číslu 26 miliárd, z 900 miliónov pripojených v roku 2009. Znamená to, že sa schyľuje k veľkému boju medzi technologickými firmami, ktoré si budú chcieť potvrdiť alebo naopak zabezpečiť svoju dominanciu na trhu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #android #internet vecí #internet of things #Brillo #inteligentné spotrebiče