Urýchľovač LHC už produkuje vedecké dáta

Po 27 mesiacoch odmlky začal urýchľovač LHC dodávať fyzikom nové dáta, a to pri takmer dvojnásobne vyššej energii, než pred prestávkou potrebnou na jeho prestavanie a vylepšenie. Najväčší stroj je teraz nastavený tak, aby fungoval 24 hodín počas nasledujúcich troch rokov. Potvrdila to Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN).

05.06.2015 15:00
debata
Zamestnanci CERN-u v riadiacej miestnosti... Foto: CERN
cern, zamestnanci cern Zamestnanci CERN-u v riadiacej miestnosti urýchľovača pri tom, čo začal produkovať nové dáta zo zrážok.

Zariadenie bolo spustené už v apríli po rekonštrukcii za takmer 150 miliónov eur. Niekoľko týždňov však trvalo testovanie a postupne zvyšovanie energie zrážok. Podľa riaditeľa CERN-u Rolfa Heuera fyzici dúfajú, že by nová etapa prevádzky mohla viesť k objavom, ktoré by pomohli „vysvetliť záhady, ako je temná hmota“. Už počas prvej fázy prevádzky LHC by pri výkone len 7 teralektrónvoltov (TeV) pomohol potvrdiť existenciu dovtedy len hypotetickej častice známej ako Higgsov bozón.

Vďaka urýchľovaču môžu vedci simulovať podmienky panujúce v okamžiku tesne po zrode vesmíru. Temná hmota, ktorá podľa predpokladov expertov obklopuje galaxie, je neviditeľná, lebo neodráža svetlo. Doterajšie dôkazy o jej existencii vychádzajú z gravitačných síl, ktorými na planéty a hviezdy pôsobí. Spolu s temnou energiou zaberá podľa odhadov až 95 percent vesmíru. Zvyšok tvorí „klasická“ hmota, akú poznáme z bežnej skúsenosti. Urýchľovač by mohol pomôcť aj pri objasňovaní teórie o existencii paralelných vesmírov.

LHC tvorí kruhový tunel s obvodom 27 kilometrov umiestnený v hĺbke 50 až 150 metrov pod zemou. Nachádza sa na území medzi pohorím Jura vo Francúzsku a Ženevským jazerom vo Švajčiarsku. Fungovať začal v roku 2008 a o päť rokov neskôr bolo zariadenie odstavené pre modernizáciu a zvýšenie výkonu. Dovtedy bolo možné uskutočňovať zrážky častíc so silou sedem TeV. Teraz je to 13 TeV.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cern #urýchľovač LHC