Google bude tvoriť mestá budúcnosti, ktoré ovládne internet

Firma Sidewalk Labs, ktorú založila spoločnosť Google, sa bude zaoberať možnosťami ako urobiť zo súčasných miest mestá budúcnosti. Čo to ale presne znamená zatiaľ nevie nikto.

17.06.2015 07:00
welcome to the future, vitajte v budúcnosti Foto:
Ilustračné foto
debata

Na kvalitu života vo veľkých mestách vplýva veľké množstvo faktorov – od znečistenia, hromadnej dopravy až po dostupné bývanie a sociálne služby. Viacero svetových miest sa snaží svojim obyvateľom skvalitniť životné prostredie a zefektívniť služby a dopravu. Už dnes veľké množstvo firiem pracuje so všadeprítomným internetom, ktorý nevyužívajú len ľudia, ale čoraz častejšie aj vozidlá, budovy a ďalšie objekty na vzájomné komunikovanie a prijímanie príkazov na diaľku.

Podľa spoločnosti Cisco takzvaný internet vecí umožní v budúcnosti riešiť aj také záležitosti ako je logistika parkovania, bezpečnosť či úspora energií. Akonáhle napríklad dôjde k havárii na ceste, inteligentné systémy sami odklonia dopravu a uspôsobia ju tak,a by nevznikali dopravné zápchy. Takto bude možné aspoň čiastočne eliminovať ľudské zlyhanie.

Mestá sa budú musieť už čoskoro vysporiadať s množstvom problémov
Podľa odhadov bude do roku 2050 bývať v mestách až sedem z desiatich ľudí na planéte. Mestská infraštruktúra by sa mala preto na populačný “boom” pripraviť. Množstvo mobilných senzorov v mestách by sa mohlo postarať o zber dát, ktoré by boli v reálnom čase vyhodnotené a slúžili by ako podklad k primeranej reakcii. Samotná technológia by podľa spoločnosti Intel dokázala predvídať riziko zhustenej premávky na vybraných ťahoch pod vplyvom počasia a predpovedí. Rovnako tak by dokázala vyhodnotiť riziká zhoršeného počasia na dodávku vody, prípadne rozpoznať úseky, v ktorých hrozí kontaminácia či zlyhanie dodávky. Takéto informácie by následne mohla sprostredkovať nie len krízovému štábu ale aj obyvateľom, ktorí by tak dokázali flexibilnejšie reagovať na potenciálne ohrozenie.

Google založil firmu Sidewalk Labs, ktorá bude... Foto: Google, Sidewalk Labs
Sidewalk Labs, Google, mestá budúcnosti Google založil firmu Sidewalk Labs, ktorá bude vytvárať mestá budúcnosti.

Google sa bude snažiť zlepšiť fungovanie miest
Len pred niekoľkými dňami jeden z dvojice zakladateľov spoločnosti Google, Larry Page, na sociálnej sieti informoval o založení novej spoločnosti Sidewalk Labs, ktorá sa bude zaberať konceptom mesta budúcnosti. “Sidewalk sa zameria na zlepšenie života v mestách s využitím technológií pri riešení problémov akými sú napríklad životné náklady, efektívna doprava a využívanie energie,” uviedol Larry Page. Žiadne konkrétnejšie detaily však neprezradil. Spoločnosť Sidewalk Labs, ktorá bude fungovať viac menej nezávisle avšak s finančnou podporou Google, povedenie Dan Doctoroff, bývalý šéf agentúry Bloomberg a človek zodpovedný za ekonomický rozvoj a prestavbu v meste New York.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Intel #cisco #internet vecí #Sidewalk Labs