Mäkký robot sa hýbe skokom

Tradičné priemyselné roboty sú najčastejšie vyrobené z kovu. Sú rýchle, precízne a silné. Ich rýchlosť a precíznosť si však vyberá daň v ich komplikovanosti a nevhodnosti na niektoré využitie. Mäkké roboty sú zase pomalé, zložité na výrobu, no sú prispôsobivé a odolné. Vedci sa preto pokúsili zobrať to najlepšie z oboch a postaviť mäkkého, no rýchleho robota, ktorý by sa dokázal pohybovať autonómne.

10.07.2015 11:02
robot s mäkkým telom Foto:
Robot s mäkkým telom vydrží aj pád z relatívne veľkej výšky.
debata

Na Harvardovej univerzite preto v 3D tlačiarni vyrobili mäkkého robota, ktorý sa dokáže hýbať bez ustavičných príkazov od človeka. Dúfajú, že tým prispejú k rozvoju mäkkej robotiky, ktorá sa borí so spojením mäkkých materiálov a pevných kovových častí.

Nový robot má telo z jednoliateho celku vyrobeného z kombinácie mäkkých materiálov, čo mu dáva silu a robustnosť. S kovovými časťami je spojený bez pohybujúcich sa častí alebo kĺbov, takže je odolný aj proti prachu či piesku a mohol by tak byť nasadený aj v ťažkých prírodných podmienkach.

„Víziou mäkkej robotiky je vyvinúť robota, ktorý by bol celý mäkký,“ uviedol Robert Wood, ktorý výskum viedol a publikoval ho v žurnále Science. „Z praktických dôvodov však majú mäkké roboty aj pevné časti, ako sú batérie alebo elektronika. Náš nový robot demonštruje metódu integrácie pevných komponentov s mäkkým telom pomocou nových materiálov,“ dodal americký vedec.

Robot sa pohybuje pomocou troch pneumatických nôh, v strede tela má pevné jadro s batériami a komponentmi a chránený je mäkkým plášťom vyrobeným v 3D tlačiarni. Keď sa chce robot presunúť, nafúkne pneumatické nohy tak, aby sa naklonil požadovaným smerom. Potom dôjde k odpáleniu zmesi butánu a kyslíka, čo robota katapultuje do vzduchu. Vďaka tomu je to veľmi dobrý skokan. V prirodzenom prostredí môže byť pohyb skokom výhodou, ľahšie by takýto robot zvládal prekonávanie prekážok.

„Na mäkkých robotoch je skvelé, že dokážu mäkko pristáť a nepoškodiť tak pevné komponenty vo svojom vnútri,“ uviedol Nicholas Bartlett, spoluautor štúdie. Mäkké telo robota a jeho odolnosť by mohli prísť vhod pri nasadení do ťažkého a nepredvídateľného prostredia. Vedel by totiž zvládnuť pády z veľkých výšok a iné neočakávané situácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #robotika #robot #3d tlač