Solárne lietadlo má poškodené batérie, vzlietne až v apríli

Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2, ktorého piloti sa snažia o oblet zemegule, bude musieť až do apríla budúceho roka zostať na Havaji.

15.07.2015 16:35
solárne lietadlo, Solar Foto:
Lietadlo Solar Impulse na snímke z júna 2015.
debata

Pri zatiaľ najdlhšia etape cesty z japonskej Nagoji do havajského Honolulu boli totiž batérie stroja „nenávratne poškodené“ a oprava lietadla potrvá niekoľko mesiacov. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním na riadiaci tím projektu.

Lietadlo na Havaji ukončilo zatiaľ najdlhší úsek cesty, ktorý meral vyše 8 200 kilometrov. Prekonať túto vzdialenosť mu trvalo päť dní a nocí: na letisku Kalaeloa neďaleko Honolulu pristál švajčiarsky pilot André Borschberg 3. júla. Rekordný, najnáročnejší úsek trasy však lietadlo neprešlo bez technických problémov. „Batérie lietadla Solar Impulse 2 sa prehriali počas prvého dňa letu z Japonska na Havajské ostrovy a nebol spôsob, ako systém ochladiť,“ uviedol riadiaci tím.

Cieľom projektu je propagácia solárnej energie. Lietadlo Solar Impulse 2 nenesie ani kvapku pohonných hmôt. Na svojom povrchu má 17 248 fotovol­taických článkov, ktoré s pomocou lítiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Lietadlo má rozpätie krídiel 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747. Váži len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil.

Cesta lietadla okolo sveta sa začala 9. marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a mala trvať päť mesiacov, pričom na vlastný let malo pripadnúť 25 dní. Komplikácie sa dostavili v Číne a potom Japonsku, kde sa lietadlo nečakane zdržalo kvôli problémom s počasím. Problémy s batériami znamenajú, že dokončiť celú trasu, ktorá by mala byť dlhá asi 35 000 kilometrov, budú piloti môcť až budúci rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Solar Impulse 2