Plavky z umelých vlákien budú vyrábať aj z obnoviteľných zdrojov

Základný stavebný prvok pre výrobu syntetických elastických vlákien sa nemeckým vedcom podarilo vyrobiť z dextrózy získanej z kukurice. Prvé plavky vyrobené z obnoviteľných zdrojov by sa mali na trhu objaviť do konca roka.

19.07.2015 13:30
spandex, syntetické vlákna, elastan Foto:
Spandexové vlákna
debata

Namiesto neekologických syntetických vlákien by mohli byť pri výrobe oblečenia využité aj obnoviteľné zdroje. Aspoň to tvrdí chemická spoločnosť BASF, ktorej sa podarilo vytvoriť základný stavebný prvok syntetických elastických vlákien na ekologickom základe. Butanediol je jednou z najdôležitejších zložiek pri výrobe plastických hmôt alebo elastických vlákien. V blízkej budúcnosti by údajne mohol byť upravený butanediol základnou zložkou materiálov, z ktorých sa vyrába športové oblečenie vrátane plaviek.

Ekologický butanediol je vyrábaný z dextrózy získanej z kukurice za pomoci kvasenia a enzymatickej premeny dextrózy. Patent na výrobný proces v súčasnosti vlastní americká spoločnosť Genomatic so sídlom v Kalifornii. “Firmy v textilnom odvetví využívajú butanediol najmä na výrobu elastanu alebo Spandex vlákien, ktoré sú vhodné pre oblečenie, ktoré musí byť veľmi pružné a tesne priliehajúce,” upresňuje BASF. Prvá kolekcia oblečenia vyrobená z biologického elastanu by sa mohla na trhu objaviť na konci tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Basf #Spandex #elastan #Butanediol