Zábavou k zdraviu? S novou aplikáciou žiadny problém

Aplikácia v mobile, "štipec" na prst a dron s názvom BioDrive. Všetko prepojené bluetoothom. Jednoduchý spôsob, ako vraj udržať nervový systém v rovnováhe. Fikcia? Nie, na Slovensku už realita. Vďaka tvorivosti niekoľkých ľudí sa môžeme naučiť hravo, nenásilne a bezbolestne kontrolovať svoje fyziologické prejavy, lepšie zvládať stres, pozornosť, výkon. Rozhodli sme sa tento tréning vyskúšať.

21.08.2015 16:00
dron, smartfón Foto:
Aplikácia v mobile "naviguje" ako správne dýchať.
debata

Dostala som na prst oximeter (zariadenie na meranie srdcovej frekvencie a ďalších fyzio údajov), klinická psychologička Zuzana Podkonická spustila aplikáciu, dron na mňa „zablikal“ svojimi zelenými očami. Mojou povinnosťou bolo len pravidelne dýchať. Tak, ako mi to ukazovala aplikácia. Keď som sa po vystresovanom dni poriadne sústredila a uvoľnila, dron sa mi odmenil tým, že vzlietol, otočil sa a dosadol na zem. Cítila som sa uvoľnene a spokojne. Prečo?

"V ľudskom tele prebiehajú stále procesy, ktoré sa náš nervový systém snaží udržať v rovnováhe. Nervový systém sa delí na dva samostatné celky: sympatikus, ktorý pripravuje organizmus na záťaž, a parasympatikus, ktorý pomáha telu získať energiu. Oba celky sú nevyhnutné pre naše prežitie.

Prvý nás krátkodobo chráni pred nebezpečenstvom, druhý buduje predpoklady pre dlhodobé prežitie. Je dôležité, aby tieto dva systémy boli v rovnováhe a využívali sme ich správne napr. aby sme zbytočne nepridávali, keď je v danej situácii lepšie brzdiť," vysvetľuje Zuzana Podkonická.

Zabrániť tejto situácii nám pomáha mozog a srdce. Ak to nejde prirodzenou cestou, je možné si to natrénovať pomocou liečebnej metódy, ktorá sa volá biofeedback. Ide o metódu, ktorá umožňuje monitorovať fyziologické funkcie a na základe spätnej väzby sa človek naučí kontrolovať a regulovať svoje telesné prejavy a aktivovať uvedomelo sympatikus alebo parasympatikus.

Prostredníctvom aplikácie sa môžeme naučiť, ako ich uviesť do súladu. Každý, kto sa chce naučiť lepšie komunikovať či zvládať stres, zvyšovať svoju kreativitu, môže trénovať doma.

„Hľadali sme niečo, čo by zaujalo ľudí a donútilo ich trénovať aj mimo návštevy odborného pracoviska. Chceli sme vymyslieť niečo, čo by bolo prijateľné pre ľudí, ktorí sa nevedia len tak "odpojiť“ a relaxovať," vysvetľuje pôvod myšlienky Podkonická.

"Zatiaľ máme verziu, že ak sa správne sústredíte a začne vám srdce biť v správnom rytme, dron vyletí, otočí sa a sadne si na zem. Ďaľšou nadstavbou bude hra s dronom „Splň misiu“. Misiu s dronom splníte len vtedy, ak dosiahnete požadované merané hodnoty srdca.

Aplikácia momentálne vyhodnocuje variabilitu srdcového rytmu, ale plánujeme vyvinúť a trénovať aj telesnú teplotu a kožnú vodivosť. To sú veci, ktoré sa tréningom dokážeme naučiť ovládať. A naučí nás to byť zdravšími," približuje psychologička, ktorá je zároveň senior consultant vo firme Scott & Hagget Slovakia.

"Chceme, aby si mohol ktokoľvek, kto bude chcieť, jednoduchým spôsobom trénoval a dokázal nastaviť svoj stresový profil. Aby to celé prebiehalo zábavnou formou. Aplikácia totiž dokáže zmerať, či je nervový systém v rovnováhe, alebo v nerovnováhe, teda v sympatiku či parasympatiku. Väčšinou sa to však strieda. Parasympatikus zabezpečuje, aby sme boli pokojní a uvoľnení a sympatikus nás ženie do akcie, čiže nám rýchlejšie bije srdce, rýchlejšie dýchame. Ak sa za minútu nadýchneme približne desaťkrát, mali by sme byť vo fáze uvoľnenia.

Vďaka aplikácii však človek môže zistiť, že napriek ideálnemu dýchaniu sa nachádza stále vo fáze sympatika, pretože ešte stále rozmýšľa nad problémami, teda je ešte stále pripravený na boj. Ak sa bude chcieť uvoľniť, nastaví si drona na relax. Na chvíľu sa zastaví, zalieta si alebo zajazdí s autíčkom a zrelaxuje. Zábavnou formou si tak zlepší zdravie.

V akej oblasti môže mať táto metóda využitie? „V zamestnaní, v športe, v zlepšovaní komunikácie, vo zvládaní emócií, ale aj v oblasti zdravia,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #relax #psychológia #dron