Nový počítačový systém odhaľuje Parkinsonovu chorobu

Vedci z laboratória analýzy ochorení mozgu Vysokého učenia technického v Brne vymysleli počítačový systém, ktorý s viac ako deväťdesiatpercentnou úspešnosťou diagnostikuje Parkinsonovu chorobu a stanovuje štádium choroby od úplného začiatku až do ťažkej formy. Zisťuje to z reči a písma pacientov, povedal vedúci laboratória Jiří Mekyska. Vedci systém skúšali šesť rokov. Za ten čas preskúmali stovku pacientov s Parkinsonovou chorobou. Systém môžu začať používať všetci lekári, ktorí oň prejavia záujem.

21.09.2015 10:00
parkinson, lekár, dôchodkyňa, Foto:
Parkinsonova choroba spôsobuje, že pacient postupne stráca schopnosť kontrolovať svoj pohyb.
debata

Vedci systém testovali v spolupráci s Fakultnou nemocnicou svätej Anny v Brne, ktorá im poskytla pacientov trpiacich touto chorobou. „Týchto pacientov vyšetrili lekári, ale zároveň nahrali ich reč a snímali ich kamerou pri rôznych cvičeniach, ktorých bolo vyše 90. Záznamy nám potom poslali a my sme ich vložili do systému, ktorý pacienta vyhodnotil,“ povedal Mekyska.

Systém sleduje, či pacient hovorí monotónne, či sa zasekáva, ako artikuluje a podobne. Rovnaké je to pri kreslení a písaní. Počítač sleduje rýchlosť, silu, ale aj tras píšuceho. Stačí, aby pacient do mikrofónu vyslovil predĺženú samohlásku alebo chvíľu hovoril o svojich koníčkoch a systém automaticky rozpozná, či sa u rečníka vyskytujú niektoré príznaky Parkinsonovej choroby. Parkinsonova choroba je neurodegeneratívne ochorenie, ktoré spôsobuje, že pacient postupne stráca schopnosť kontrolovať svoj pohyb. Často sa prejavuje tiež trasom.

Systém poskytuje výsledky v číslach, na základe ktorých je možné stanoviť, či je pacient zdravý, chorý, prípadne v akom štádiu sa Parkinsonova choroba nachádza. „To neurológom šetrí čas aj peniaze. Predovšetkým možnosť odhadu štádia ochorenia je v súčasnosti veľmi dôležitá, pretože aj keď choroba nie je vyliečiteľná, majú lekári rôzne možnosti, ako utlmiť príznaky a spomaliť jej priebeh,“ uviedol Mekyska.

Okrem toho šesťročný výskum odhalil, ako reč zlepšiť. Podľa Mekyska je možné liečiť chorých pomocou repetitívnej transkraniálnej magnetickej stimulácie. „Špeciálna cievka sa prikladá nad určitú časť mozgu a silným magnetickým poľom vyvoláva elektrický potenciál. Výhodou je, že je to neinvazívna liečba, ktorá by mohla slúžiť ako doplnok dnes už užívaných liekov ako dopamín, ktorý po čase prestáva mať vplyv práve na reč,“ uviedol Mekyska. A práve nový výskum ukázal, na ktorú časť mozgu môže metóda pôsobiť, aby boli problémy s rečou čo najmenšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba #diagnostický systém