„Šikovná lavička" nabije telefón

Bezdrôtové pripojenie na internet či možnosť nabiť si mobilný telefón ponúka tzv. šikovná lavička, ktorej prototyp predstavili autori v Prahe. Jej predpokladaná cena, ktorá všetky svoje funkcie zaisťuje len prostredníctvom solárnej energie, je 90- až 140-tisíc českých korún (3 310 až 5 150 eur). Podľa autorov by mohla nájsť využitie napríklad v národných parkoch.

02.10.2015 09:10
debata

„Máme vyskúšané, že od jari do jesene, keď ľudia na lavičkách sedávajú, je na jej prevádzku svitu dosť. Od novembra chceme pred Národnou technickou knižnicou v Prahe testovať, či vďaka najnovším solárnym panelom zvládne plne fungovať aj v druhej polovici jesene a počas zimy,“ uviedol Jan Rolník zo spoločnosti Full CapaCity, ktorá v spolupráci so študentkou Českého vysokého učení technického (ČVUT) Zuzanou Jirkalovou a Univerzitným centrom pre energeticky efektívne budovy ČVUT lavičku vyvinula.

V lavičke je zabudovaná batéria, vďaka ktorej systém funguje, aj keď lavička práve nie je na priamom slnečnom svetle. Z batérie je možné nabíjať mobilné zariadenie cez dva USB konektory alebo bezdrôtovo pomocou indukcie. Súčasťou lavičky je zariadenie monitorujúce čistotu ovzdušia a modem, ktorý cez tzv. wi-fi router šíri zadarmo internetový signál. Autori podotkli, že lavička je projektovaná tak, aby bola čo najviac chránená proti vandalom. „Samozrejme, pokiaľ ju bude chcieť niekto veľmi zničiť, tak sa mu to podarí. Tomu nezabránime,“ uviedla Jirkalová.

Rolník povedal, že firma pre lavičku konkrétneho kupca nemá, so sériovou výrobou sa však počíta. „Treba si uvedomiť, že predstavujeme čerstvý prototyp, ktorý sme iba nedávno dokončili. Už teraz sa nám ozvali z brnianskeho magistrátu, o projekte vedia aj v mestskej časti v Prahe, záujem máme napríklad aj z talianskej Monzy,“ povedal.

Najväčšie uplatnenie pre lavičku výrobca vidí vo voľnej prírode, napríklad v národných parkoch. „Páči sa nám koncept, že idete niekam na bicykli, zastavíte sa pri peknom rybníku, sadnete si a môžete si dobiť telefón a pozrieť sa, kade máte ísť ďalej,“ dodal.

Na výrobu lavičky, ktorá váži približne 400 kilogramov, bol použitý betón, časť je z ocele a kovu. Povrch je tvorený drevom a solárnym panelom. Prototyp bude teraz vystavený pred českým pavilónom na výstave Expo v Miláne. Po jej skončení sa vráti do Prahy.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #lavička #bezdrôtové pripojenie