Nositeľ Nobelovej ceny varuje pred stresom z mobilov

Nositeľ Nobelovej ceny za fyziológiu a lekárstvo Thomas Südhof varuje pred nadmerným stresom, ktorý podľa neho spôsobujú smartfóny. V rozhovore, ktorý poskytol denníku Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung, okrem iného uviedol, že sa vzhľadom k terajšiemu spôsobu života vôbec nečuduje tomu, koľko ľudí ochorie syndrómom vyhorenia.

04.10.2015 19:15
apple, iphone, mobil Foto:
Vďaka inteligentným telefónom už nie sme nedosiahnuteľní. Práve to sa môže podieľať na vzniku syndrómu vyhorenia.
debata

Jedným z dôvodov je podľa Südhofa množstvo smartfónov medzi ľuďmi. „Už nie sme nedosažiteľní, nikdy nie sme mimo službu. E-mailom sme skoro každú minútu v kontakte s našou prácou. Dlhodobo to nemôže byť dobré,“ zdôrazňuje vedec. Táto situácia podľa neho často vedie k chronickému stresu, ktorý mení ľudí a mozog.

Známy odborník odporúča ako prevenciu cielený oddychový čas. „To nám velí zdravý rozum,“ hovorí. Pomáha všetko, čo nás privádza na iné myšlienky. „Môže to byť joga, šport, dobrá kniha alebo hudba,“ napovedá a nabáda rodičov, aby obmedzovali čas, ktorý deti trávia s rôznymi médiami.

Südhof skúma, ako mozgové bunky medzi sebou komunikujú a k čomu dochádza pri takzvanom syndróme vyhorenia. Správu o udelení Nobelovej ceny v roku 2013 dostal počas cesty na jeden kongres – zrejme prostredníctvom mobilného telefónu. Vedec však uisťuje, že on sám o ôsmej večer všetky elektronické zariadenia vypína a opäť ich uvedie do prevádzky až budúci deň po raňajkách.

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #stres #technológia