Počítač namiesto krabičky cigariet? Raspberry Pi Zero stojí len 5 eur

Výrobcovi počítačov Raspberry sa opäť podarilo pokoriť ďalšiu métu. Počítač Pi Zero predáva za neuveriteľných 5 eur. Výkonovo má oproti prvej generácii stále o čosi navrch.

27.11.2015 16:00
Raspberry Pi Zero, Raspberry, počítač Foto:
Počítač Raspberry Pi Zero je tak lacný, že ho ponúka vydavateľ magazínu Magpi ako darček k poslednému vydaniu.
debata (4)

Sú tomu už tri roky, čo nezisková organizácia Raspberry Pi predstavila svoj miniatúrny počítač určený pre študentov, vývojárov ale aj tvorivých bežných používateľov, ktorých už omrzeli počítače postavené na mieru ich potrebám. Raspberry Pi si dalo za cieľ ľudí vzdelávať a motivovať, aby priložili svoju ruku k dielu a svojpomocne si vyrobili lacné riadiace jednotky do domácnosti či multimediálne centrá. Raspberry Pi sa stal okamžite centrom pozornosti. Nie len kvôli svojej univerzálnosti ale najmä cene, ktorá je stále extrémne nízka a počítač je tak dostupnejší než kedykoľvek predtým.

Za mesiac predá Raspberry Pi viac ako 270-tisíc mini počítačov
V priebehu troch rokov organizácia počítač postupne vylepšovala, predstavila jeho niekoľko ďalších generácií, ktorých výkon exponenciálne rástol, no cena zostávala viac menej rovnaká. Aj vďaka cenovému stropu 35 dolárov predalo Raspberry Pi predalo po celom svete už viac ako 7 miliónov počítačov. Záujem o ne aj naďalej rastie. Len v za október počet predaných kusov prekročil hranicu 270-tisíc kusov.

V týchto dňoch Raspberry Pi prinieslo odpoveď na otázku, akú hranicu môže so svojou cenou počítač pokoriť. Posledná generácia s nulou na konci, Raspberry Pi Zero, stojí len 5 eur. Počítač je dokonca taký lacný, že ho vydavateľ počítačového magazínu Magpi, pribalil ako darček k poslednému vydaniu. Stalo sa tak zrejme prvýkrát v histórii.

Počítač za cenu krabičky cigariet
Superlacný počítač je podľa šéfa projektu, Ebena Uptona, odpoveďou na očakávania niektorých používateľov, pre ktorých je cena stále najdôležitejším kritériom pri kúpe. Experimentovať s počítačom s cenou jednej krabičky cigariet, je predsa len jednoduchšie a človeka tak nemusia trápiť výčitky svedomia, ak sa pri svojich pokusoch náhodne “popáli”.

Päťeurový počítač je vybavený jednojadrovým procesorom ARM11 s taktom 1GHz, ktorého výkon je údajne o 40-percent vyšší v porovnaní s prvou generáciou. Operačná pamäť s kapacitou 512 MB zas postačí potrebám upraveného operačného systému. Užívateľská pamäť je variabilná a záleží len na užívateľovi, akú microSD kartu použije. Výstup vo FullHD kvalite je možné zobraziť na monitore za pomoci miniHDMI konektora.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Raspberry Pi #Raspberry Pi Zero