Li-Fi môže nahradiť Wi-Fi. Ponúka stonásobne vyššie rýchlosti pri prenose dát

Možnosti technológie Li-Fi vyskúšala začínajúca estónska firma Velmenni. V reálnych podmienkach je vraj možné dosahovať až 100-násobne vyššie rýchlosti pri prenose dát v porovnaní so štandardným Wi-Fi pripojením.

29.11.2015 15:45
klávesnica, Wifi, bezdrôtová sieť, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Technológia, ktorá sa skrýva pod skratkou Li-Fi, pri prenose dát využíva LED diódy. Prenosové rýchlosti, ktoré boli zatiaľ popísané len teoreticky, sa estónskym výskumníkom podarilo overiť aj v praxi. Dáta je vďaka Li-Fi možné prenášať až 100-násobne rýchlejšie než cez bežnú Wi-Fi. Počas testovania sa tallinnskej firme Velmenni podarilo v laboratórnych podmienkach dosiahnuť prenosovú rýchlosť až 224 gigabitov za sekund, v reálnych podmienkach jeden gigabit za sekundu.

Li-Fi už vyskúšali v praxi. Oproti Wi-Fi má výrazne navrch
Estónci sa rozhodli zapracovať na technológii, ktorú pod názvom Li-Fi predstavil profesor Harald Haas z univerzity v Edinburgu v roku 2011. Do výrazného povedomia verejnosti sa Li-Fi dostala vďaka Haasovej prednáške na konferencii TED Global, kde ukázal ako možno pomocou takmer obyčajnej LED lampy streamovať video.

Pre prenos dát je potrebný zdroj svetla, napríklad v podobe štandardnej LED žiarovky, pripojenie k sieti a špeciálny detektor, ktorý dokáže rozlúštiť signál vysielaný „blikajúcimi“ LED diódami vo viditeľnom frekvenčnom pásme v rozpätí 400 až 800 terahertzov.

Prenos dát cez Li-Fi je bezpečnejší a spoľahlivejší
Od bežného použitia má technológia Li-Fi ešte ďaleko, no oproti Wi-Fi má už teraz výrazne navrch. A to nie len vďaka možnosti prenášať gigabajty dát v priebehu pár sekúnd, ale napríklad aj vďaka vyššej bezpečnosti a spoľahlivosti. Prenos dát nie je rušený inými signálmi a vďaka priestorovým obmedzeniam je takto vytvorené spojenie bezpečné. Cez steny totiž prenášať dáta pomocou Li-Fi možné nie je. Z toho takisto vyplývajú aj niektoré úskalia. Li-Fi v súčasnej podobe nemožno napríklad použiť v otvorených vonkajších priestoroch. Technológia by sa mohla byť na trhu dostupná v horizonte troch až štyroch rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wi-Fi #LED #Li-Fi #TED Global #Heral Haas