Google prišiel s nápadom na bezbolestný odber krvi u pacientov a športovcov

Vo svojom patente spoločnosť popisuje technológiu, ktorá pre potrebu analýzy umožní odobrať minimálne množstvo krvi aj bez použitia ihiel. Technológia by mohla byť použitá v inteligentnom príslušenstvo a zdravotníckych pomôckach novej generácie.

07.12.2015 18:35
krv, výskum, skúmavka, laboratórium Foto:
Ilustračné foto
debata

Inteligentné hodinky a športové náramky už dnes dokážu zmerať nie len pohybovú aktivitu, ale aj monitorovať spánok, množstvo spálených kalórií a srdcovú frekvenciu. Google prišiel s nápadom, ktorý môže celý priemysel s inteligentným príslušenstvom posunúť opäť ďalej. Firma požiadala o pridelenie patentu na nový údajne bezbolestný spôsob odberu krvi, ktorý by mohol byť použitý nie len v inteligentných náramkoch ale aj v lekárskych zariadeniach a príslušenstve na vzdialené monitorovanie zdravotného stavu pacientov.

Na zistenie hladiny glukózy či cholesterolu v krvi chce Google použiť technológiu, pri ktorej sú namiesto ihiel na pokožku za pomoci stlačeného vzduchu aplikované špeciálne mikročastice. Na mieste, kde mikročastice preniknú pokožkou potom zariadenie aplikuje podtlak, pomocou ktorého dokáže odobrať veľmi malé množstvo krvi pre krvný rozbor.

Čo konkrétne je možné pomocou podobného krvného rozboru analyzovať spoločnosť v žiadosti o pridelenie patentu neuvádza. Tento minimálne invazívny odber krvi je menej bolestivý a bez väčšieho poškodenia kože ho je možné viackrát aplikovať na rovnaké miesto na tele. Odber je možné vykonať nie len z prsta, ale prakticky z ktorejkoľvek časti tela, napríklad na zápästí alebo ramene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #inteligentné príslušenstvo #odber krvi