Špeciálny obal si dokáže poradiť s výbušninami na palube lietadla

Obal Fly-Bag by v blízkej budúcnosti mohol chrániť lietadlá pred explodujúcou batožinou. Dokáže pohltiť explóziu bez toho, aby poškodil trup lietadla.

19.12.2015 16:02
lietadlo, Boeing 777 Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Medzinárodnému tímu vedcov sa podarilo vyvinúť a po rokoch aj otestovať prototyp špeciálneho obalu, ktorý dokáže ochrániť lietadlo pred explodujúcou batožinou. Pod názvom Fly-Bag sa skrýva obal vyrobený z viacerých vrstiev látky a kompozitných materiálov, ktorých kombinácia sa vyznačuje vysokou pevnosťou a tepelnou odolnosťou. Pri výrobe boli použité pevné syntetické aramidové vlákna, ktoré sa dnes bežne využívajú pri výrobe ochranných odevov (napríklad kevlarových viest), pancierov a výstuže u dopravných prostriedkov.

Obal dokáže pohltiť explóziu a zamedziť poškodeniu trupu lietadla
Flexibilný obal, do ktorého je vložená batožina, dokáže absorbovať explóziu ako aj rôzne fragmenty pevných materiálov, ktoré by sa normálnych okolností mohli poškodiť plášť lietadla. Ako pre agentúru Reuters uviedol doktor Andrew Tyas z Univerzity v Sheffielde, Fly-Bag sa chová ako flexibilná membrána, ktorá je oveľa viac poddajnejšia a vo výsledku aj bezpečnejšia než pevný obal. Ten sa môže pri výbuchu poškodiť a narušiť plášť lietadla. Pri bežnom výbuchu batožiny sa môže poškodiť trup lietadla, čo môže mať najmä vo vysokej nadmorskej výške fatálne následky.

Vedci už medzičasom uskutočnili viaceré testovania, ktoré mali priblížiť reálne podmienky výbuchu na palube lietadla. Protoyp obalu sa pri kontrolovanej explózii neroztrhol a explóziu pohltil. V najbližšej dobe ho ešte čakajú ďalšie skúšky, konkrétne pri simulovanom výbuchu na palube Boeingu 747 a Airbusu 321. Obal od roku 2011 vyvíja konzorcium európskych firiem na čele so spoločnosťou Blastech a partnermi v Grécku, Španielsku, Taliansku, Nemecku, Švédsku a Holandsku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #explózia #výbušnina #Fly-bag