Kalifornia už ráta s autami bez šoféra

Kalifornia zverejnila návrh prvých pravidiel pre prevádzku áut bez vodiča. Podľa odborníkov tak udáva tón budúcej úprave prevádzky robotických áut aj inde vo svete.

21.12.2015 16:00
autá, doprava, Bratislava, premávka, cesta Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Hlavnou zásadou novej legislatívy je prítomnosť človeka oprávneného na vedenie motorového vozidla, ktorý by bol schopný v prípade poruchy zasiahnuť. Podmienka má byť platná prinajmenšom do čias, kým robotické vozidlá budú úplne bezpečné.

Na bežnom trhu nikto zatiaľ ani v USA robotické autá neponúka. Optimisti očakávajú zlom v priebehu niekoľkých najbližších rokov. Prototypy zhruba desiatky výrobcov sa zatiaľ len testujú, hoci už na verejných komunikáciách. Kalifornské reguly sú návrhom, ktorý je prístupný voľnej diskusii. Finálna podoba má byť otázkou niekoľkých mesiacov.

Hlavným znakom kalifornských pravidiel je podľa kritikov obava z poruchovosti novej technológie. Automatické autá musia napríklad mať volant, aby bolo možné prejsť na ručné riadenie. Niektoré súčasné prototypy firmy Google, ktorá robotické autá vyvíja, volant ani pedále nemajú.

Výrobcovia podľa kalifornských regúl dostanú najprv licenciu na lízingový predaj počas troch rokov. Predajca bude v tomto čase zaznamenávať, ako bezpečne autá jazdia, a bude povinný tieto dáta poskytovať štátu. Ešte pred odovzdaním vozidla majiteľovi musí automobil prejsť bezpečnostným testom a sám budúci vlastník musí prejsť školením, ktoré bude vyznačené zápisom v jeho vodičskom oprávnení.

Kalifornskí úradníci si nad zverejneným návrhom pravidiel lámali hlavu niekoľko rokov. Nevedeli si rady, ako stanoviť bezpečnostné limity pre prevádzku, ako zabrániť hackerom, aby prevzali kontrolu nad cudzím automobilom, ako chrániť dáta o majiteľovi, ktoré automobil zhromažďuje pre potreby prevádzky. Očakáva sa, že robotické autá výrazne znížia nehodovosť a zachránia tisíce ľudských životov. Autá na orientáciu využívajú radary, kamery a laserové senzory a spoliehajú sa na detailné mapy, ktoré zaznamenávajú napríklad aj výšku obrubníkov alebo značenie jazdných pruhov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #robotické vozidlo