Kto dostane pod stromček 3D tlačiareň?

Vzhľadom na to, že ceny 3D tlačiarní stále klesajú a teraz sa tieto prístroje dajú zaobstarať už za 500 eur, predpokladá sa, že práve tieto prístroje sa tento rok objavia na zozname najžiadanejších technických darčekov pod stromčekom. Nadišiel teda už ten pravý čas pre technológiu, ktorá existuje od 80. rokov?

22.12.2015 09:30
moravianska venuša Foto: ,
Kópia moravianskej Venuše vytlačená na 3D tlačiarni.
debata

S blížiacimi sa Vianocami ponúka nemecký predajcu Tchibo mini 3D tlačiareň za 499 eur. Zatiaľ čo cena väčšiny spotrebiteľských modelov sa stále pohybuje od 1 000 do 3 000 eur, minitlačiareň firmy Tchibo zbiera priaznivé hodnotenia užívateľov vďaka spoľahlivosti a jednoduchosti použitia.

Spracovať dokáže dva obľúbené druhy plastov a vytvára objekty s maximálnymi rozmermi 12 krát 12 centimetrov. A podľa užívateľov tlačí UP Mini vysoko kvalitne s dôrazom na detaily a hladkosť povrchu.

Pre deti je tu da Vinci Junior umožňujúca technicky založeným neplnoletým experimentovať s 3D tlačou, hoci ponúka možnosť tvoriť objekty len zhruba polovičnej veľkosti v porovnaní s UP Mini a chýba jej väčšia presnosť, ktorou disponujú lepšie stroje. Pri cene 330 eur je to dostupná hračka aj vzdelávacia pomôcka pre mnoho rodičov či škôl.

Na bežných spotrebiteľských modeloch je možné tlačiť hračky, postavičky, 3D etikety a rôzne obľúbené motívy. Využíva sa na to softvér, ktorý nakreslí trojrozmerný obrázok požadovaného objektu. Vyspelejšie zariadenie umožní vytvoriť si vlastné hudobné nástroje, plastové riady aj vianočné ozdoby na stromček.

No priemyselné 3D tlačiarne už pomáhajú vyrobiť čokoľvek od lekárskeho vybavenia až po lietadlá, autá a domy. Niekoľko spoločností už vytvorilo 3D tlačiarne jedál a nápojov, ktoré – zatiaľ len teoreticky – by mohli poslúžiť na prípravu vianočnej hostiny aj s alkoholom.

Už niekoľko rokov počúvame, ako sa 3D tlač stáva čím ďalej viac všadeprítomným nástrojom. Ale napriek týmto tvrdeniam tomu zatiaľ nezodpovedajú údaje o predaji. Analytici uvádzajú, že v minulom roku bolo zákazníkom dodaných len 108 151 kusov tejto technológie.

Tento rok sa očakáva, že toto číslo bude približne dvojnásobné, uviedol server Deutsche Welle. Potrvá ešte zrejme najmenej do konca tohto desaťročia, kým sa 3D tlačiarne dostanú do podnikov a domov miliónov zákazníkov. A okrem toho nie všetci sú presvedčení, že 3D tlač je tým správnym smerom, ktorým sa vydať.

Mnohí, čo tieto zariadenia vyskúšali, sa sťažujú, že trvá príliš dlho, kým sa navrhnutý výrobok vytlačí, pričom podobné predmety je možné kúpiť nepomerne rýchlejšie v obchodoch za pár eur.

Ďalší majú obavy z bezpečnosti kvôli tomu, čo opisujú ako „toxický zápach“ počas chodu tlačiarne. A časť ľudí odrádzajú aj náklady na plast, ktorým sa tlačiareň „kŕmi“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #3D tlačiareň