Test: Vyskúšali sme roboty, ktoré upratujú, umývajú a zametajú bez pomoci

Vyskúšali sme tri inteligentné vysávače iRobot, ktoré sľubujú, že sa o domácnosť postarajú samy. Podlahu vyčistia, umyjú aj vyleštia. Od roku 2002 prešli veľkou zmenou a konkurencia tiež nespí.

31.12.2015 19:00
iRobot Braava, iRobot, robotický vysávač Foto:
Robotický vysávač iRobot Braava podlahu poutiera a vyleští.
debata

O robotických vysávačoch dnes už nemožno hovoriť ako o prevratnej technologickej novinke. V priebehu niekoľkých rokov sa udomácnili v mnohých domácnostiach, kde pomáhajú udržiavať čistotu. Slovíčko udržiavať nebolo použité náhodne. Roboty, ktoré vysávajú, umývajú či mopujú podlahu dokážu zväčša udržať podlahu čistú, no ak bola v domácnosti podlaha dlhodobo zanedbávaná, je potrebné zariadeniam pomôcť. Ruku človeka stále nahradiť nedokážu, aj keď od svojho vzniku už prešli rozsiahlym vývojom. Dokážu lepšie identifikovať znečistené miesta na podlahe či koberci, čistia ich dlhšie a efektívnejšie, sami nájdu nabíjaciu stanicu, poradia si so schodmi a rôznymi prekážkami a dokonca slúžia aj ako prepravný prostriedok pre domácich maznáčikov.

Žarty ale bokom. Po tom, čo v roku 2002 spoločnosť iRobot predstavila prvú generáciu domáceho čistiaceho robota Roomba sa s rôznymi konkurenčnými produktami roztrhlo vrece. Po prvotnej vlne skepticizmu, či si drahý vysávač v cene ojazdeného auta aj niekto do domácnosti kúpi, nastal na trhu doslova “boom”. Nie však vďaka iRobotu, ale jeho konkurencii, ktorá dokázala prísť s cenou, za ktorú si mohol dopriať inteligentný vysávač do domácnosti takmer každý. Samozrejme daňou za nízšiu cenu boli funkcie a schopnosť robota “premýšľať”.

Lacnejšie vysávače nečisti poriadne, vyhli sa niektorým miestam, padali zo schodov a bolo ich potrebné pripojiť k napájaniu, akonáhle sa batéria pripomenula červenou kontrolkou. iRobot, ktorý inováciu na trh priniesol, sa dokázal udržať v sedle a priebežne predstavuje nové alebo vylepšené modely svojich vysávačov. Do týchto dní ich predal niekoľko miliónov kusov. My sme sa rozhodli v domácnosti vyskúšať hneď všetky tri na Slovensku dostupné modely, teda časom overenú Roombu, Scoobu a Braavu. Doposiaľ sa vo svete predalo viac ako 14 miliónov kusov inteligentných robotov iRobot.

iRobot Roomba (séria 800)
Roomba prešla viacerými premenami. V súčasnosti ju iRobot ponúka v troch verziách, v sérii 600, 700 a 800. Roomba zo série 600 je z nich najlacnejšia a určená do každej rodiny, no chýbajú jej niektoré pokročilé funkcie vrátane výkonnejšieho motora, vďaka ktorému má zariadenie o polovicu vyšší sací výkon. Nastaviť je možné čas vysávania, Roomby si tiež zapamätá miestnosti a členov domácnosti, snáď len s výnimkou hluku, príliš neobťažuje. Miestnosti upratuje postupne, no ak je miestnosť väčšia, je vhodné ju rozdeliť pomocou takzvaných majákov. Tie robota navigujú a vytvárajú mu akúsi bariéru, ktorú počas vysávania neprekročí. Po tom, čo skončí svoju púť po miestnosti sa vráti na svoje stanovisko, k nabíjacej stanici.

iRobot Roomba má v hornej časti ukrytý displej.... Foto: iRobot
iRobot Roomba, iRobot, robotický vysávač iRobot Roomba má v hornej časti ukrytý displej. Užívateľovi sa prihlási aj hlasový asistent.

Ak je miestnosť viac znečistená, robot sa na jedno miesto aj niekoľkokrát vráti. Jeho trasa sa priebežne mení, no vo virtuálnej mape má pomerne presne zmapovanú každú miestnosť s objektami, ktoré mu stoja v ceste. Ak je nablízku váza, robot ju nájde a povysáva okolo nej bez toho, aby ju zrútil. Lacnejším zariadeniam v minulosti robili problém práve krehké a labilnejšie objekty. Vysávač do nich narazil a až následne sa im vyhol. Pri zmene smeru, ale narazil opäť. Našťastie najnovšia Roomba už bola inteligentnejšia a v priebehu testovania nič nezničila. Sama tiež rozpozná, či je objekt pevný alebo pohyblivý (ako je záves, záclona či prikrývka postele siahajúca až po zem) a podľa možností povysáva pred ním aj za ním. Vďaka malej rotačnej kefe dokázala poupratovať aj nečistoty v rohoch či pozdĺž stien a nábytku.

Najvyšší model vysávačov iRobot Roomba má o... Foto: iRobot
iRobot Roomba, iRobot, robotický vysávač Najvyšší model vysávačov iRobot Roomba má o polovicu vyšší sací výkon v porovnaní s nižšími verziami.

Výrobca síce spomína bezúdržbovú prevádzku, pri ktorej stačí vysypať kôš, no v domácnosti, v ktorej sa sem-tam objaví aj skrytý prach a chumáče chlpov, je potrebné gumené kefy raz za čas vyčistiť. Našťastie nie pravidelne. Roomba tiež upozorní na plný zásobník , ktorý v sebe obsahuje aj HEPA filter.

iRobot Roomba je prakticky bezúdržbový. Občas... Foto: iRobot
iRobot Roomba, iRobot, robotický vysávač iRobot Roomba je prakticky bezúdržbový. Občas je však potrebné vyčistiť gumené kefy na spodnej strane.

Zaujímavosťou je funkcia SPOT, na ktorú je vyčlenené samostatné tlačidlo. V praxi to znamená, že Roomba sa prepne do režimu intenzívneho vysávania a dokáže si poradiť aj s koncentrovanými nečistotami, ktorým by pri bežnom upratovaní nevenovala toľko pozornosti. Cyklické intenzívne čistenie je časovo náročnejšie, môže sa preto stať, že Roomba povysáva len jednu väčšiu miestnosť a bude sa musieť vrátiť späť na nabíjaciu stanicu. Vyskúšali sme aj ako si poradí so schodmi. Bežne je na schody potrebné vysávač upozorniť pomocou virtuálnej steny, Roomba však hranu schodov spoznala aj bez nej.

Ako sme už spomenuli, Roomba si zmapuje svoj priestor, no malý problém jej robí veľké množstvo objektov na zemi. Nie preto, že by sa im vyhýbala, ale preto, lebo manévrovanie medzi nohami stola a okolitých stoličiek zaberá pomerne veľa času. Miesto pod stolom zostane čisté, no keďže pod ním strávi Roomba príliš veľa času, energia jej nevystačí na viac miestností. Vyskúšali sme aj, ako si vysávač dokáže poradiť pod posteľou. V skratke – nemal s tým väčší problém. V zúženom priestore sa ale musel viackrát otáčať, aby našiel cestu späť.

iRobot Roomba 880 – cena: 699 eur

iRobot Scooba (séria 400)
Scooba je v podstate doplnkom k Roombe, ktorý na rozdiel od čistenia podlahu umýva. Z toho vyplýva, že podlahu je v prvom rade potrebné zbaviť väčších nečistôt, chlpov a chumáčov prachu, ktoré by prácu Scoobe zbytočne komplikovali. Napokon, upozorňuje na to aj sám výrobca. Robot podlahy umýva v troch fázach. Človeka, ktorý nie je zasvätený do tajov automatického umývania podlahy a neprečíta si návod (tak ako v našom prípade), môže prekvapiť, že Scooba najprv na podlahu nanesie vodu.

iRobot Scooba podlahu umýva v troch cykloch.... Foto: iRobot
iRobot Scooba, iRobot, robotický vysávač iRobot Scooba podlahu umýva v troch cykloch. Použiť možno čistú vodu alebo špeciálny antibakteriálny prípravok.

Voda môže byť obyčajná alebo zmiešaná s dodávaným čistiacim prostriedkom, ktorý ale nie je najlacnejší. Nalieva sa do špeciálneho zásobníka, ktorý má dve oddelené nádoby pre čistú a špinavú vodu. Po tom, čo vodu na podlahu nanesie a nechá pôsobiť (pre rozmočenie zaschnutých nečistôt), sa robot vráti tam, kde s čistením začal a podlahu pomocou kefy vyčistí a zotrie. Navigácia funguje v podstate rovnako ako u predošlého modelu na suché čistenie.

Robotu iRobot Scooba je stlačením tlačidla... Foto: iRobot
iRobot Scooba, iRobot, robotický vysávač Robotu iRobot Scooba je stlačením tlačidla možné poradiť, akú veľkú miestnosť bude umývať.

Na začiatku sme mali obavy, ako si Scooba poradí s podlahou s dlaždicami, medzi ktorými sa nachádzajú škáry. Poradila si pomerne úspešne, aj keď sem tam zostali škáry vlhké. Mohlo to byť spôsobené tým, že gumená stierka nebola predtým očistená a nedostatočne priliehala na úzkych miestach medzi keramickou dlažbou. V tretej a poslednej fáze sa robot prejde ešte raz po podlahe a prebytkovú vodu vytrie a povysáva. Musíme potvrdiť, že podlaha zostala čistá a Scooba si poradila aj so zaschnutou špinou. Nutno ale dodať, že o čosi lepšie Scooba čistila po pridaní čistiaceho prostriedku. Ako sme ale spomínali, použiť možno aj obyčajnú vodu, na menej znečistenej podlahe bohato postačí.

K vysávaču iRobot Scooba je možné dokúpiť... Foto: iRobot
iRobot Scooba, iRobot, robotický vysávač K vysávaču iRobot Scooba je možné dokúpiť dokovaciu stanicu na dobíjanie a sušenie.

Po každom dokončení čistenia je ešte potrebné zásobník so špinavou vodou vyliať a filter zachytávajúci nečistoty prepláchnuť vodou. Čistenie je síce jednoduché, no ak sa na podlahe nachádzali nečistoty (najmä vlasy, chlpy a chumáče prachu), zachytávajú sa nie len v nádobe na špinavú vodu ale aj pod čistiacimi kefami a v otvoroch cez ktoré prúdi voda a vzduch. Čistenie je potom zdĺhavejšie a je potrebné použiť vodu a byť pri ňom dôkladnejší, než pri “suchom” čistení Roomby. Vo vlhkom prostredí sa totiž rýchlejšie množia baktérie a aj zápach. K Scoobe je možné dokúpiť si špeciálny nabíjací a sušiaci stojan, ktorý má pomôcť pri rýchlejšom vysušení vnútra robota. Tu neplatí to, čo v prípade Roomby. Robota na mokré čistenie je po dokončení cyklu potrebné do nabíjacej stanice vrátiť ručne.

iRobot Scooba 450 – cena: 499 eur

iRobot Braava (séria 300)
Posledným testovaním je rozmerovo najmenší, funkciami najjednoduchší a cenovo najdostupnejší model Braava. Na rozdiel od svojich väčších bratov podlahu ani neumýva, ani nevysáva. Je preto zároveň najtichší. Braava je robotický mop, ktorý je možné použiť na jednoduché zotretie podlahy. Použiť možno nástavec so suchou handričkou alebo nástavec so zásobníkom, ktorý na handričku pri použití tlaku nanáša vodu a podlahu tak aj “vytrie”. Pri suchom zotretí podlahy si Braava poradí s plochou jedného väčšieho bytu, pri mokrom utieraní sa pole pôsobnosti zúži na tretinu. Kobercom a schodom sa robot úspešne vyhýba.

iRobot Braava je možné za pomoci dvoch rôznych... Foto: iRobot
iRobot Roomba, iRobot, robotický vysávač iRobot Braava je možné za pomoci dvoch rôznych nástavcov a utierok použiť na suché aj mokré čistenie.

Braava nie je tak sofistikovaná ako Scooba či Roomba. Na navigáciu, respektíve na vyznačenie priestoru, v ktorom sa má pohybovať, je potrebné použiť špeciálny vysielač. Robot bude podlahu utierať len v rámci signálu, ktorý stanica vysiela. Zároveň sa však riadi aj vlastnou mapou priestoru, ktorá mu umožňuje pohybovať sa vedľa stien, vyhnúť sa schodom a iným prekážkam. Pri utieraní a leštení podlahy sa Braava pohybuje len vertikálne alebo horizontálne, pri mokrom zotretí podlahy využíva pohyb do strán. Na problémy pri používaní sme nenarazili. Jediným obmedzením je dosah vysielacej stanice, respektíve pokrytie len jednej miestnosti. Pri zotretí podlahy v druhej miestnosti je potrebné presunúť aj vysielaciu stanicu.

iRobot Braava 380t – cena: 299 eur

Poznámka: Vysávače sme testovali v byte s plochou 85 metrov štvorcových s troma priemerne veľkými izbami (vynímajúc kúpeľňu, toaletu a úložný priestor). Roboty si museli poradiť s dlažbou, plávajúcou podlahou, kobercami, členitým povrchom, množstvom nábytku a iných prekážok a schodmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #upratovanie #robotické vysávače #iRobot #Roomba #Scooba #Braava