Súčasné Wi-Fi má nástupcu. Pomôže inteligentným spotrebičom

Jednoduché zariadenia v domácnosti sa budú môcť k domácej Wi-Fi sieti pripájať z väčšej vzdialenosti a s nižšími energetickými nárokmi. Nová štandard Wi-Fi HaLow je zatiaľ len v príprave, prvé zariadenia môžu byť certifikované najskôr až o dva roky.

16.01.2016 07:00
klávesnica, Wifi, bezdrôtová sieť, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Internet vecí prináša konektivitu prakticky všade tam, kde by to bolo ešte prednedávnom nepredstaviteľné. K internetu sa už dnes pripájajú najrôznejšie spotrebiče v domácnosti a inak tomu nebude ani o pár rokov. Najnovšie technológie zariadeniam umožňujú medzi sebou komunikovať s minimálnymi energetickými nárokmi, čo ale v praxi znamená aj mnohé obmedzenia. V prvom rade musia komunikovať efektívne a brať ohľad aj na batériu, ktorej výdrž je značne limitujúca, nehovoriac o dosahu Wi-Fi sietí.

Jednoduché zariadenia sa budú na Wi-Fi pripájať aj z väčšej vzdialenosti
Jednoduchým zariadeniam pripojeným na internet by mohol pomôcť nový štandard, v súčasnosti označovaný ako Wi-Fi HaLow. Oproti bežným Wi-Fi štandardom má byť nie len úspornejší, ale aj rozšíriť dosah Wi-Fi sietí až na dvojnásobok súčasného štandardu, ktorý operuje v pásme 2.4 GHz. HaLow si poradí aj s fyzickými prekážkami a stenami. Možné to je najmä vďaka 900 MHz frekvencii, v rámci ktorej môžu zariadenia prenášať najmä menšie objemy dát s nižšími energetickými nárokmi.

Typickým príkladom využitia nového štandardu je pohybový senzor umiestnený mimo obytného priestoru s viacerými prekážkami, ktoré stoja v ceste medzi ním a prístupovým bodom v domácnosti. “Wi-Fi HaLow je mimoriadne vhodné pre použitie v inteligentných domácnostiach, inteligentných mestách ako aj v priemyselnom využití. Rozširuje flexibilitu súčasného Wi-Fi o možnosť pripájať sa priamo na internet aj z malých, batériou poháňaných nositeľných zariadení,” uviedol riaditeľ Wi-Fi Alliance, Edgar Figueroa.

Zatiaľ len dlhé čakanie
Na Wi-Fi HaLow si však bude potrebné ešte nejakú chvíľu počkať. Organizácia Wi-Fi Alliance začne s certifikáciu prvých zariadení používajúcich technológiou HaLow najskôr v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wi-Fi #wifi #internet vecí #IoT #HaLow