Tip: Za desať dolárov si môžete kúpiť ďalší superlacný počítač so štvorjadrom

Najznámejšie miniatúrne počítače Raspberry Pi majú konkurenta. Orange Pi One so štvorjadrom stojí len desať dolárov. Pobeží na ňom Android aj upravený Linux.

30.01.2016 21:00
orange pi one, počítač, raspberry pi Foto:
Lacné počítače Raspberry Pi majú konkurenta. Jednoduchý Orange Pi One stojí desať dolárov a ponúka aj štvorjadro.
debata (12)

Počítače Raspberry Pi sa preslávili predovšetkým svojou nízkou cenou a dostupnosťou. Vďaka cene v rádoch jednotiek eur si ich dnes môže dovoliť kúpiť doslova každý. Výkon miniatúrnych počítačov z generácie na generáciu takisto rastie. Zastúpiť dnes už dokážu jednoduché multimediálne centrá, no poslúžia aj na iné študentské či domáce experimenty. Raspberry Pi však nie sú jedinými lacnými počítačmi na trhu.

Vojna o lukratívny segment miniatúrnych počítačov sa začala a záujem verejnosti sa zdá byť dostatočným lákadlom pre vstup ďalších konkurentov. Do popredia sa dostávajú počítač Orange Pi One, ktorý ponúka prakticky rovnaký výkon ako vyššie a novšie modely Raspberry Pi, no stojí ešte o čosi menej. Za necelých 10 dolárov si možno zakúpiť základnú dosku so všetkým potrebným, vrátane štvorjadrového procesora s taktom 1,2 GHz a operačnej pamäte s kapacitou 512 MB.

Štvorjadro za desať dolárov
Počítač možno k internetu pripojiť s ethernetovým káblom, USB kľúče či externé disky zas pomocou USB 2.0. Kapacita úložnej pamäte je voliteľná a je len na užívateľovi, akú microSD kartu do vstavanej čítačky vloží. Zobrazovacie zariadenie sa pripája cez jeden HDMI port, špeciálny konektor je vyhradený aj pre externú kameru, z ktorej počítač dokáže spracovať Full HD video s 30 snímkami za sekundu. Na pamäťovú kartu je možné nainštalovať niektorú z upravených distribúcií Linuxu, prípadne aj Android samotný.

Počítač Orange Pi One si môžete objednať napríklad zo stránky AliExpress za 10 dolárov a s dopravou na Slovensko za necelé štyri doláre.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #android #linux #Raspberry Pi #Orange Pi One