Padol nový rekord v rýchlosti prenosu dát

Rýchlosť prenosu dát cez optické káble prelomila hranicu jedného terabitu za sekundu (Tb/s). Britským technológom sa v rámci výskumu kapacitných možností optických prenosových sietí podarilo dosiahnuť rýchlosť až 1,125 Tb/s. "Súčasné najmodernejšie optické prenosové systémy sú schopné cez jeden kanál preniesť 100 gigabitov za sekundu (Gb/s).

12.02.2016 14:00
počítače, rýchlosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

V našom laboratóriu sme navrhli novú generáciu komunikačných sietí, ktoré dokážu preniesť a spracovať viac ako 1 Tb/s (1 000 Gb/s)," uviedol Robert Maher, hlavný výskumník projektu Optical Networks Group, ktorý spadá pod University College v Londýne.

Podľa údajov spoločnosti Akamai bola v treťom štvrťroku 2015 na Slovensku priemerná prenosová rýchlosť dát 11,2 megabitu za sekundu (Mb/s). To znamená, že najnovšia optická sieť je viac ako 100-tisíc krát rýchlejšia. „Pre lepšiu predstavu, cez takúto sieť by ste mohli stiahnuť všetky časti seriálu Hra o tróny v HD kvalite za menej ako jednu sekundu,“ dodal Maher, ktorý o novom rekorde informoval v žurnále Scientific Reports.

Cez takúto sieť by ste mohli stiahnuť všetky časti seriálu Hra o tróny v HD kvalite za menej ako jednu sekundu.
Robert Maher, hlavný výskumník projektu Optical Networks Group

Vedci pri vývoji novej technológie stavali na poznatkoch z teórie informácií a spracovania digitálneho signálu a postavili optický komunikačný systém s viacerými vysielačmi, jedným prijímačom a viacerých kanálov „zviazaných“ do jedného superkanálu. Snaha budovať stále rýchlejšie digitálne diaľnice vyplýva zo súčasnej explózie digitálneho obsahu na internete, cloudových služieb, sledovania televízie a hrania hier cez internet, ako aj pripájania stále nových zariadení do siete, čiže budovania internetu vecí. V ňom už nie sú užívateľmi siete len užívatelia, ale aj bežné spotrebiče, ako sú chladničky, vykurovacie jednotky či svietidlá.

Výskumníci podotýkajú, že uvedenú prenosovú rýchlosť sa im podarilo dosiahnuť priamym napojením vysielača a prijímača. Teraz chcú zistiť, aký výkon dosiahnu pri prenose dát na veľkú vzdialenosť, keď signál musí prejsť tisíckami kilometrov optických káblov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rýchlosť #prenos dát