NEC sa chystá overovať identitu ľudí cez slúchadlá

Nová technológia umožní veľmi presne identifikovať užívateľa pomocou zvukovej rezonancie v jeho zvukovode. Komerčne by mohla byť technológia dostupná o dva roky.

10.03.2016 07:00
biosport, Intel, SMS Audio Foto:
Ilustračné foto (na obrázku slúchadlá BioSport od SMS audio)
debata (1)

Alternatívnych spôsobov ako overiť identitu užívateľa je dnes už mnoho. Od skenu sietnice, hlasovej biometrie, úsmevu až po skúmanie rozloženia ciev na ruke. Napriek tomu, že mnohé z týchto metód sa v praxi využívajú len vo veľmi obmedzenej miere, technologické firmy prichádzajú s ďalšími inováciami. V týchto dňoch jednu z nich predstavila spoločnosť NEC, ktorá bližšie popísala overenie identity cez unikátny tvar zvukovodu.

Jedna z najpresnejších metód overenia identity
Technológia, ktorej súčasťou sú špeciálne slúchadlá s vnútorným mikrofónom, sleduje rezonanciu zvuku vo zvukovode, ktorá sa u každého človeka líši. Pri vyslaní zvukového signálu slúchadlami mikrofóny zachytávajú spätný odraz zvuku a zariadenie, ku ktorému sú slúchadlá pripojené následne analyzuje, či sa akustická stopa zhoduje s originálom. Presnosť tohto spôsobu autentifikácie je podľa firmy NEC viac ako 99-percentná, pričom overenie trvá približne jednu sekundu.

Nec predstavil novú technológiu na overenie... Foto: NEC
NEC, overenie identity, slúchadlá, autentifikácia Nec predstavil novú technológiu na overenie identity užívateľa pomocou slúchadiel.

“Nakoľko nová technológia nevyžaduje špeciálny úkon, ako napríklad skenovanie časti tela, umožňuje prirodzenú a a priebežnú autentifikáciu užívateľa aj to aj pri pohybe,” uviedol šéf výskumného laboratória NEC Corporation, Shigeki Yamagata. Komerčného predstavenia by sa mohla technológia dočkať najskôr v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autentifikácia #NEC #overenie identity #zvukovod