Počítač AlphaGo trikrát porazil šampióna v hre go

Superpočítač spoločnosti Google AlphaGo tretíkrát za sebou porazil šampióna v starej ázijskej spoločenskej hre go, považovanej za náročnejšiu na počítačovú simuláciu ako šach.

14.03.2016 13:00
Lee So-dol, hra go, Južná Kórea, počítač vs.... Foto:
Juhokórejský veľmajster Lee So-dol v hre go podľahol počítaču v troch z troch duelov.
debata

Päťdielna séria sa začala prehrou Juhokórejčana Lee So-dola v stredu a ďalšie dve kolá na celkovom výsledku nič nezmenia. Počítač má totiž výhru istú, lebo sa hrá na päť zápasov.

Hra go má síce jednoduchšie pravidlá ako šach alebo dáma, ale v porovnaní s nimi má oveľa širšiu škálu ťahov. Vytvoriť počítačový program hry bolo preto veľkou výzvou.

Prvá hra s Lee So-dolom trvala tri a pol hodiny a vysielali ju v priamom prenose televízie z Južnej Kórey, Číny a Japonska. Lee So-dol sa rozhodol ju vzdať, keď uznal, že už porážku neodvráti. Podľa odborníkov sa ľudský hráč dopustil v závere hry hrubej chyby. „Go je veľmi krásna hra a myslím, že učí veľa o živote, oveľa viac než šach. Keď sledujete naozaj dobrých hráčov, je to krása. Teší ma, že sme boli schopní nainštalovať túto krásu do počítača. Je to česť byť tu v spoločnosti neuveriteľného hráča Lee So-dola aj tímu DeepMind, ktorý na tej počítačovej kráse usilovne pracoval,“ povedal spoluzakladateľ Googlu Sergey Brin.

Zakladateľ DeepMind Demis Hassabis uviedol, že jeho spolupracovníci sú „trochu zaskočení“. „AlphaGo dokáže v sekunde spracovať desaťtisíce pozícií a je zarážajúce, že Lee So-dol s ním môže súperiť a dotlačiť ho až ku krajnosti,“ povedal Hassabis.

Juhokórejčan však povedal, že sa ospravedlňuje, že „nebol schopný naplniť očakávania, ktoré doňho ľudia vkladali“. Priznal, že v prvej hre nemal šancu, v druhej premrhal príležitosti a v tretej podľahol tlaku. Požiadal, aby ľudia venovali pozornosť hre aj v ďalších dvoch kolách. Odborníci na hru go sa obávajú, že po skúsenosti s počítačom bude Lee So-dol pre ľudských súperov neporaziteľný.

V októbri počítač päťkrát za sebou porazil tridsaťštyriročného Číňana žijúceho vo Francúzsku Fan Chua, ktorý je považovaný za jedného z najlepších hráčov go pôsobiacich v Európe. Išlo o vôbec prvú prehru podobne elitného hráča, ktorú mnoho expertov očakávalo oveľa neskôr.

Hra go vznikla zhruba pred štyritisíc rokmi v Číne a má jednoduché pravidlá. Na hraciu dosku, na ktorej je 19 krát 19 políčok, kladú dvaja hráči svoje kamene tak, aby ohraničili čo najväčšie územie či obkľúčili čo najviac súperových kameňov. Go má neporovnateľne viac kombinácií ťahov ako šach. Preto je podľa expertov tvorba programu úspešného v tejto hre oveľa zložitejšia ako toho šachového. Prvým známym pokoriteľom šachového šampióna sa v roku 1997 stal program DeepBlue spoločnosti IBM, ktorý porazil majstra sveta Garriho Kasparova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AlphaGo #go #človek vs. počítač