Ako kontrolovať pohyb davu ľudí? Čínske Baidu vie ako na to

Čínska obdoba Googlu, spoločnosť Baidu, vyvinula algoritmus na sledovanie a predpoveď pohybu ľudí. V predstihu dokáže upozorniť na preplnené miesta.

06.04.2016 09:00
čína, ľudia Foto:
Ilustračné foto
debata

Preplnené autobusové či vlakové stanice a nástupištia v európskych metropolách sa ani zďaleka nepribližujú tomu, na čo sú zvyknutí obyvatelia veľkomiest v niektorých ázijských krajinách. Ak sa navyše blížia sviatky alebo ranná a večerná špička, nekoordinovateľné masy ľudí môžu byť vhodným terčom teroristických útokov. Čínsky internetový gigant Baidu, ktorý je miestnou obdobou Googlu, navrhol vlastný algoritmus, ktorý dokáže upozorniť na situácie, kedy už priveľká masa ľudí predstavuje bezpečnostné riziko.

Predpovedať možno pohyb ľudí na danom mieste v horizonte dvoch hodín
Vo svojej štúdii Baidu vysvetľuje akým spôsobom je možné predikovať spôsob pohybu ľudí na určitom mieste a v určitom čase. Vychádza z analýzy daného miesta a poznatkov, akým spôsobom sa ľudia vo veľkých skupinách obvykle pohybujú a prirodzene koordinujú. “Náš algoritmus dokáže použiť údaje o pohybe ľudí z máp Baidu a predpovedať koľko ľudí sa na danom mieste bude vyskytovať v najbližších dvoch hodinách,” uviedol jeden z členov výskumného tímu.

Algoritmus dokáže vyslať varovné signály správcom konkrétnych miest a upozorniť ich akým spôsobom sa budú masy ľudí v najbližších minútach až hodinách pohybovať. To umožní zodpovedným orgánom operatívne prispôsobiť pohyb ľudí rozmiestnením bariér alebo iných kontrolných prvkov. Algoritmus môže byť pomáhať aj ľuďom, ktorým na displeji telefónu v mapách Baidu zobrazí varovné hlásenie, že v rozpätí 30 minút až dvoch hodín bude na danom mieste priveľa ľudí a je lepšie sa mu vyhnúť.

Vláda môže navrhnutý algoritmus zneužiť na rozohnanie protestov
Obavy o súkromie jednotlivcov podľa výskumníkov nie sú na mieste, nakoľko algoritmus nezhromažďuje údaje o konkrétnych osobách, ich identifikácia preto nie je týmto spôsobom možná. Hovorca spoločnosti Baidu takisto poprel, že algoritmus bol vytvorený na objednávku vládnych inštitúcií, ktorým by mohol pomôcť pri kontrole protestných zhromaždení. Na druhej strane nemožno vylúčiť, že na tieto účely v budúcnosti nebude využitý.

Siemens využil rozsiahle výskumy na odhad správania sa ľudí v dave
Vývojom veľmi komplexných systémov na pomoc pri analýze pohybu osôb a s tým súvisiacej evakuácie priestorov sa zaoberajú aj veľké európske firmy. V roku 2010 spoločnosť Siemens prišla na zaujímavý spôsob, ktorý dokáže využiť základné väzby medzi jednotlivými osobami. Namiesto výpočtov využíva elementárne poznatky z rôznych výskumov. Uvádza sa v nich napríklad, že ľudia sa pohybujú rôznou rýchlosťou a v rôznej vzdialenosti medzi sebou, čo znamená, že napríklad chodec má pri krízových situáciách vo zvyku stáť pri osobe, ktorú pozná a naopak od ľudí, ktorých nepozná si udržiava odstup.

Takisto platí, že ak sú ľudia donútení narušiť svoju osobnú zónu a pritlačiť sa k ostatným, zvyčajne sa nezoskupujú do pravidelných útvarov, ale zaradia sa za plece človeka pred nimi, aby mali prehľad o tom, čo sa deje pred nimi. Pri modelovaní, akým spôsobom sa budú ľudia ďalej pohybovať sa berie do úvahy aj topológia povrchu, ktorý ovplyvňuje najmä rýchlosť a pružnosť pohybu ľudí.

Mladý Slovák navrhol riešenie zrýchliť evakuáciu ľudí
V roku 2010 na najväčšej súťaži mladých vedcov Intel ISEF, predstavil mladý Slovák, Ján Hoffman, svoju analýzu optimálnej evakuácie osôb z uzavretých priestorov. Podľa neho je lepšie umiestniť jeden východ v strede evakuačnej cesty než množstvo malých v celej jej dĺžke. Vytvorenie akéhosi lievika umožní rýchlejšie a plynulejšie vyprázdnenie priestorov za o štvrtinu kratší čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Siemens #evakuácia #Intel ISEF #Baidu #kontrola ľudí #koordinácia