Solárne lietadlo po mesiacoch opäť vzlietlo

Po deviatich mesiacoch nútenej prestávky pre chybné batérie včera malo odletieť z Havaja do Kalifornie solárne lietadlo Solar Impulse 2, ktorého piloti sa snažia o oblet zemegule. Štart na 62-hodinový let bez medzipristátia bol naplánovaný na večerné hodiny nášho času.

22.04.2016 13:00
solárne lietadlo, švajčiarsko
Ilustračné foto.
debata

Piloti začali cestu okolo sveta ešte vlani v marci v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a do vlaňajšieho júna absolvovali osem etáp. Pri tej poslednej, počas letu z Japonska na Havaj, sa po prehriatí zničili batérie.

Letový tím na svojom blogu oznámil, že v letovej trase nad Tichomorím panuje príhodné počasie, čo umožní odlet z Havajských ostrovov na Moffettovo letisko v kalifornskom Mountain View.

Cieľom projektu je propagácia solárnej energie. Lietadlo Solar Impulse 2 nenesie ani kvapku pohonných hmôt. Na svojom povrchu má 17 248 fotovol­taických článkov, ktoré s pomocou lítiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Lietadlo má rozpätie krídiel 72 metrov, čo je viac, ako má Boeing 747. Váži však len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil.

Cesta lietadla okolo sveta mala pôvodne trvať päť mesiacov, pričom na samotné lety malo pripadnúť 25 dní. Komplikácie sa však dostavili v Číne a potom v Japonsku, kde sa lietadlo nečakane zdržalo pre problémy s počasím. Následné problémy s batériami zapríčinili, že dokončenie celej trasy dlhej asi 35-tisíc kilometrov muselo byť odložené na tento rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #piloti #Solar Impulse 2 #solárne lietadlo