HP ukázalo ako môže vyzerať 3D tlač budúcnosti. Má byť lacná a rýchla

Spoločnosť predstavila dve 3D tlačiarne, ktoré tlačia výrazne rýchlejšie a lacnejšie než iné, bežne dostupné modely na trhu. HP s uvedením 3D tlačiarní na trh vyčkávalo až dva roky.

17.05.2016 20:02
hp 3d, Jet Fusion 3D, Foto:
HP predstavilo dvojicu profesionálnych 3D tlačiarní Jet Fusion 3D.
debata

V súvislosti s dvoma novými 3D tlačiarňami od HP asi nie je na mieste hovoriť v superlatívoch, avšak ak môže niečo posunúť celý segment výrazne vpred, sú to práve tlačiarne Jet Fusion 3D. Tlač 3D modelov a komponentov je v nich oveľa lacnejšia a rýchlejšia než v najlepších a najdrahších 3D tlačiarňach na trhu. Ako cituje server BBC nemenovaného experta na 3D tlač, inovácie od HP môžu byť naozaj v kontexte 3D tlače revolučné.

HP zatiaľ tlačí len z jedného materiálu a v jednej farbe
Tlačiarne Jet Fusion 3D 3200 a 4200 ale dokážu tlačiť objekty zatiaľ len z jedného materiálu a v jedinej farbe. Súčiastky sú tlačené vo vysokom rozlíšení a v rýchlosti, ktorá môže dosahovať až desaťnásobok rýchlosti konkurenčných tlačiarní, ktoré ale dokážu využiť rôzny a farebný materiál. HP sa takisto spolieha na mierne odlišný postup výroby, pri ktorom je použitá chemická látka fungujúca ako spojivo medzi materiálom nanášaným po vrstvách.

Pri 3D tlači sa namiesto pixelov spomínajú voxely, ktoré sú v podstate trojrozmernou alternatívou k pixelom. Pomocou voxelov sa udáva nie len rozlíšenie ale napríklad rýchlosť tlače. V prípade oboch predstavených tlačiarní HP dosahuje rýchlosť až 340 miliónov voxelov za sekundu. Výrobca uviedol, že v budúcnosti bude schopný s využitím 3D tlačiarní vyrábať až 50 percent všetkých náhradných plastových súčiastok pre modely Jet Fusion 3D.

Za expresnú a kvalitnejšiu tlač si firmy priplatia
Tlačiareň HP Jet Fusion 3D 4200 bude dostupná najskôr na konci roka 2016 za bližšie nešpecifikovanú cenu. Určená by mala byť pre firmy, ktoré potrebujú expresne navrhnúť a vyrobiť väčšie množstvo plastových súčiastok. Jet Fusion 3D 3200 má byť viac komerčným modelom s cenou 120-tisíc eur a dostupnosťou v priebehu budúceho roka v desiatich európskych krajinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #3D #HP #3d tlač #tlačiareň #Jet Fusion 3D