V minulom roku pribudlo najviac zelených zdrojov energie

V uplynulom roku pribudlo vo svete historicky najviac zdrojov solárnych, veterných a vodných elektrární. To sa prejavilo aj na objeme investícií do zelenej energie, ktoré boli dvakrát vyššie ako investície do uhoľných a plynových elektrární.

06.06.2016 15:00
veterná elektráreň, vrtuľa, ekológia Foto:
Z nových inštalácií obnoviteľných zdrojov energie prevládali solárne a veterné elektrárne.
debata (2)

Podľa správy organizácie REN21 sa prvýkrát stalo, že rozvojové krajiny minuli na výrobu zelenej energie viac než vyspelé krajiny, pričom v sektore výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov už po celom svete pracuje viac ako osem miliónov ľudí.

Za celý minulý rok bolo do siete pripojených ekologických elektrární s kapacitou 147 gigawattov (GW), čo je zhruba výrobná kapacita celej Afriky zo všetkých zdrojov. Najviac takýchto elektrární pribudlo v Číne, USA, Japonsku, vo Veľkej Británii a v Indii. Pre boj proti klimatickým zmenám je to veľmi dobrá správa, no planéte neprinesie rýchlu úľavu. Aj keď investície do zelenej energie už roky rastú, osem z desiatich uplynulých rokov bolo zároveň najteplejších v histórii meteorologických meraní. Vôbec najteplejší bol práve rok 2015, pod čo sa podpísal aj klimatický fenomén El Niňo.

„Skutočnosť, že sme pridali 147 GW najmä z veternej a solárnej energie je jasným dôkazom, že tieto technológie sú cenovo konkurencieschopné s fosílnymi palivami,“ povedala Christine Linsová z medzinárodnej organizácie REN21, ktorá združuje odborníkov na energetiku a zástupcov vlád a mimovládnych organizácií. To je veľmi pozitívny signál najmä v období, keď je ropa viac než dvojnásobne lacnejšia, ako to bolo ešte pred tromi rokmi.

Celkové investície do obnoviteľných zdrojov energie v minulom roku dosiahli 286 miliárd dolárov. Z toho tretina bola preinvestovaná v Číne. Po prepočítaní na hrubý domáci produkt v investíciách viedli menšie krajiny ako Honduras, Uruguaj alebo Jamajka.

Investície do výroby zelenej energie v Európskej únii síce klesli o 21 percent, no z obnoviteľných zdrojov sa v únii vyrába až 44 percent elektrickej energie. Do toho nie sú započítané jadrové elektrárne, ktoré tiež neprodukujú skleníkové plyny zodpovedné za globálne otepľovanie.

Očakáva sa, že po tom, čo prakticky všetky krajiny sveta podpísali klimatickú dohodu COP21 v Paríži, podiel obnoviteľných zdrojov energie ešte vzrastie. Začiatkom tohto roka už 173 krajín sveta stanovilo svoje ciele v oblasti zelenej energetiky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #zelená energia #obnoviteľné zdroje