Autonómne vozidlá už bude vyvíjať aj BMW s Intelom

Ešte v priebehu tohto roka plánuje BMW predstaviť vozidlo schopné vykonávať niektoré úlohy bez vodiča. Do 4 rokov ho vraj bude aj vyrábať. Na pomoc si automobilka privolala dve technologické firmy - Intel a Mobileye.

03.07.2016 08:00
Volvo - autonómne riadenie IntelliSafe Auto Pilot Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

O tom, či sú autonómne systémy pripravené na to, aby prevzali kontrolu nad vozidlom a nahradili tak človeka – šoféra, sa vedú siahodlhé debaty. Odpoveď zatiaľ nikto nepozná, no viacero indícii nasvedčuje tomu, že čas autonómnych vozidiel ešte stále nenadišiel a pred sebou majú ešte dlhú cestu.

Medzi prvé lastovičky, ktoré sa s vozidlami bez vodiča skúsili popasovať, patrí napríklad americká Tesla, ktorá v nedávnej minulosti majiteľom elektromobilov Model S ponúkla aktualizáciu obsahujúcu autopilota. To, že nie je dokonalý potvrdzuje aj fakt, že v máji pri jazde v elektromobile zahynul jeho majiteľ, ktorý sa spoliehal práve na služby inteligentného samoriadiaceho systému. Vyšetrovanie síce ešte nebolo ukončené a je preto možné, že spoluvinu na smrteľnej nehode mal aj cestujúci. Tak či onak, je to tvrdý úder pre Teslu, ktorá bude pri sprostredkovaní podobných vychytávok zrejme opatrnejšia.

Dôležitá je najmä bezpečnosť posádky

Ostatné veľké automobilky sú pri zmienke o autopilotoch zdržanlivejšie. Zhodujú sa na tom, že v nich sa ukrýva budúcnosť v cestnej preprave, no žiadna z nich nehovorí o konkrétnych plánoch ako a kedy by k tomu malo dôjsť. Nemecké BMW postúpilo o krok ďalej, keď oznámilo spoluprácu s dvoma IT firmami – americkým Intelom a Mobileye. Všetky tri spoločnosti budú pracovať na tom, aby vyvinuli efektívny navigačný systém pre vozidlá bez vodiča. Jedným z cieľov je naučiť takéto autonómne vozidlá reagovať na nečakané situácie na ceste.

Autonómne vozidlá plánuje BMW vyrábať do štyroch rokov

Prvé robo-autá plánuje BMW začať vyrábať do roku 2021. Ešte v priebehu tohto roka má však v pláne predstaviť prototyp vozidla na elektrický pohon, ktoré si adoptuje niektoré autonómne prvky. V priebehu budúceho roka sú potom naplánované rozsiahle testovania technológie a jej ladenie. Automobilka oznámila, že spolu s dvojicou partnerov bude vyvíjať počítačový systém a inteligentné senzory, ktoré zredukujú množstvo úloh, ktoré musí vodič pri ovládaní auta zvládať. Ako uvádza server BBC, víziou sú nie len autá schopné jazdiť bezpečne ale aj služby na prepravu pasažierov s využitím áut bez vodiča, prípadne zautomatizovaná preprava tovaru kamiónmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Intel #Tesla #Model S #autonómne autá #Mobileye