Batérie v mobiloch budú mať do roka až dvojnásobnú kapacitu

Nabíjať mobily budeme už o rok zrejme menej často. Americkí vedci plánujú spustiť výrobu nových batérií s dvojnásobnou energetickou hustotou. V prvom kole budú vyrábané pre drony, v priebehu budúceho roka sa na rad dostanú aj mobily a spotrebná elektronika.

19.08.2016 18:32
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Nabíjanie smartfónov každý deň sa stalo bežnou rutinou väčšiny ich majiteľov. Batérie v mobiloch síce čas od času majú aj vyššiu kapacitu, no technológie, ktoré sa za nimi ukrývajú sú stále tie isté.Výrobcovia smartfónov navyše príliš neexperimentujú. Pri predĺžení výdrže sa preto musia spoliehať buď výhradne výrobcov hardvéru, ktorý je každým rokom menej energeticky náročný, alebo softvér, ktorý zas optimalizuje chod niektorých aplikácií a na pozadí šetrí energiu.

Namiesto úplne nových technológií vedci len vylepšili tie súčasné

Zrejme ešte nejaký ten rok potrvá, kým sa do komerčnej výroby dostanú nové technológie akumulátorov, vďaka ktorým už nebude potrebné počítať výdrž mobilu na hodiny, ale skôr na dni. Medzitým ale vedci z amerického inštitútu MIT hlásia významný pokrok v uchovávaní energie pri využití súčasných technológií. Energetické požiadavky smartfónov by už onedlho mohli lepšie pokryť batérie s dvojnásobnou kapacitou.

Nový objav umožní zvýšiť energetickú hustotu batérií na dvojnásobok pri zachovaní rovnakých rozmerov. To poteší nie len výrobcov smartfónov, ale v podstate všetkej spotrebnej elektroniky, inteligentné hodinky nevynímajúc. Pri nich sa okrem smartfónov nízka výdrž spomína zrejme najčastejšie.

Uhlík v anóde nahradí tenká fólia z lítia

Kľúčová je v novom objave anóda. Presnejšie materiál, z ktorého je vyrobená. Zatiaľ čo katóda je vyrobená z oxidov prechodných kovov, pri anóde je to najmä uhlík a rôzne kompozitné materiály. Tie vedci nahradili veľmi tenkou fóliou vyrobenou z lítia. Medzivrstvu potom tvorí elektrolyt v pevnom a tekutom skupenstve, ktorý má lepšie vlastnosti než výlučne tekutý elektrolyt, ktorý sa vedci pokúšali pri vylepšenom type batérií použiť už v minulosti. Rečou čísel, zo súčasnej energetickej hustoty na úrovni zhruba 600 Wh na liter sa je možné vďaka inováciám priblížiť hodnote 1200 Wh na liter. Podstatný je ale aj počet nabíjacích cyklov, ktoré batérie zvládnu. Aj keď MIT ich počet neuvádza, podľa serveru Engadget je zatiaľ možné počítať s 300 cyklami, pri ktorých batéria stratí len 20% z celkovej kapacity.

Výroba nových batérií by mala odštartovať už v novembri tohto roka. Prvé sa na rad dostanú batérie pre drony, v priebehu budúceho roka potom aj batérie pre smartfóny a ďalšiu elektroniku. Zdvojnásobiť dojazd elektromobilov by mohli nové akumulátory už v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfóny #elektromobil #batérie #Li-Ion #výdrž batérie #akumulátor