Vedci vyvinuli unikátny sterilný materiál

Nový unikátny sterilný materiál, ktorý môže dezinfikovať popáleniny i celé operačné miestnosti, sa podarilo vyvinúť vedcom z Ústavu polymérov Slovenskej akadémie vied. Pôvodným cieľom výskumu bolo vyrobiť materiál, vďaka ktorému by pacienti nemuseli až tak často podstupovať nepríjemnú výmenu katétrov.

05.09.2016 12:36
baktéria, Escherichia coli Foto:
Nutnosť častej výmeny katétra spôsobuje baktéria Escherichia coli, ktorá je v tele bežná, no plastový katéter upcháva.
debata (1)

Na čele projektu stojí Zoran Markovič z Belehradskej univerzity, pôsobiaci v SAV v rámci programu SASPRO, ktorého cieľom je prilákať na Slovensko skúsených zahraničných vedcov. Keď mal Markovičov otec pred pár rokmi problémy s upchávajúcim sa katétrom, rozmýšľal, ako túto procedúru pacientom uľahčiť. Katétre sa zavádzajú do močového mechúra najmä starším ľuďom, ktorí majú problémy s prostatou. Nutnosť častej výmeny spôsobuje baktéria Escherichia coli, ktorá je v tele bežná, no plastový katéter upcháva. „Katéter sa môže zablokovať biofilmom z baktérie za približne päť dní a musíte ho vymeniť, lebo moč nemá z tela ako odísť. Keď je zablokovaný, vracia sa okamžite späť do obličiek, ktoré dajú signál srdcu a pacienti môžu mať problém s arytmiou či nestálym krvným tlakom. To môže viesť až k ohrozeniu života,“ priblížil Markovič.

Na trhu sa momentálne nachádzajú katétre so striebrom, ktoré majú antibakteriálny účinok zhruba dvadsať dní, no zároveň sú finančne nákladnejšie. „Keďže navyše ide o veľmi nepríjemnú procedúru, pacienti by určite ocenili, keby jeden katéter vydržal aspoň niekoľko mesiacov. Môj nápad bol spraviť katéter, ktorý by vydržal minimálne rok s tým, že namiesto striebra použijeme nový druh nanočastíc, z ktorých urobíme fóliu,“ vysvetlil fyzik. „Tieto nanočastice majú výnimočnú schopnosť – pôsobením určitých fyzikálnych faktorov dokážu vo veľmi krátkom čase zabiť baktérie,“ uviedol, pričom dodal, že jeho vedecký tím momentálne pracuje na príprave národnej patentovej prihlášky, ako aj publikácii v odbornom časopise.

Vedci už majú na nový materiál pripravené polymérové formy, no Markovič tvrdí, že využitie materiálu je takmer neobmedzené. „Fóliou môžeme potiahnuť okná v nemocniciach, aby sme udržali izby sterilné, čo je dôležité napríklad pri onkologických pacientoch. Pacienti s popáleninami by ju zase mohli mať priamo na tele, aby sa do rán nedostali žiadne baktérie, no regenerujúca sa koža by zároveň mohla dýchať,“ povedal. Materiál môže podľa vedca opustiť aj brány nemocníc a uplatniť sa napríklad v detských jasliach či v iných priestoroch, v ktorých je potrebné čo najviac eliminovať baktérie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sterilný materiál #Escherichia coli #katéter