Apple sa už zrejme vzdal sna o vlastnom inteligentnom vozidle

Namiesto vývoja vlastné auta bez vodiča sa Apple začal orientovať viac na vývoj technológií, ktoré by mohol dodávať automobilkám. V posledných mesiacoch firma prepustial niekoľko desiatok zamestnancov priamo z divízie vývoja projektu Titan.

13.09.2016 12:30
Google-Self-Driving-Car Foto:
Najznámejšou firmou, ktorá sa už do povedomia verejnosti zapísala ako tvorca technológií pre autonómne vozidlá, je Google (na obrázku prototyp vozidla bez vodiča).
debata

Napriek veľkému úsiliu spoločnosti Apple na poli inteligentných vozidiel, ktoré dokonca chcela sama vyrábať, sa zdá, že svoje plány nakoniec prehodnotí. Ako informoval americký denník New York Times, firma začala zvažovať, že vlastné vozidlá, familiárne nazývané iCar, vyrábať nebude a namiesto toho sa stane len jedným z mnohých dodávateľov technológií pre inteligentné a autonómne vozidlá.

Namiesto výrobcu už len dodávateľ

V priebehu dvoch rokov Apple najal niekoľko stoviek nových zamestnancov, ktorých úlohou bolo pracovať práve na vývoji autonómneho vozidla v rámci projektu s kódovým označením Titan. Niekoľko desiatok z nich však už firma medzičasom prepustila a v personálnych zmenách pokračuje aj naďalej, čo len potvrdzuje zmenu jej pôvodných plánov. V júli do kresla riaditeľa novej divízie projektu Titan zasadol Bob Mansfield, ktorý mal určiť jej ďalšie smerovanie. Práve pod jeho taktovkou sa firma údajne vzdala myšlienky vyrábať autá.

Viacero veľkých firiem už medzičasom potvrdilo svoj záujem vyvíjať technológie pre autonómne vozidlá. Google napríklad niekoľkokrát úspešne otestoval svoje autá bez vodiča. Vyrábať ich ale nebude. Uber zas pred mesiacom oznámil spoluprácu s Volvom, ktorá by mala vyvrcholiť nasadením autonómnych vozidiel do ostrej prevádzky. Odviezť sa v takomto aute zadarmo budú môcť obyvatelia amerického Pittsburgu, kde budú obe firmy technológie počas niekoľkých mesiacov intenzívne testovať. Apple bude mať preto neľahkú úlohu pri hľadaní odpovede na otázku, či ešte môže na trh s autonómnymi vozidlami priniesť niečo, čo iné firmy nedokážu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #Volvo #Uber #autá bez vodiča #iCar #autonómne vozidlo