Už aj v Európe bude možné potvrdzovať platby pomocou selfie

Mastercard prichádza do Európy s novou formou overenia identity. Namiesto PIN kódu bude možné použiť selfie. Platba sa zrealizuje po tom, čo používateľ žmurkne do kamery.

07.10.2016 15:19
selfie, autoportrét, mobil, smartfón Foto:
Ilustračné foto
debata

Po tom, čo nový spôsob overenia identity pre potvrdenie platieb MasterCard úspešne otestoval v Spojených štátoch a Kanade, prichádza s novou technológiou aj do Európy. V dvanástich európskych krajinách umožní potvrdzovať platby cez aplikáciu v mobile, ktorá okrem bežnej biometrie identitu užívateľa overí aj pomocou selfie. V konkrétnom prípade je užívateľ vyzvaný, aby sa pozrel do kamery a usmial. Systém nebude možné oklamať vytlačenými fotografiami, tak ako tomu bolo pri podobných pokusoch v minulosti. Akonáhle algoritmus identitu potvrdí, platba sa zrealizuje. Okrem selfie bude možné platby v aplikácii potvrdzovať aj pomocou odtlačkov prstov.

Technológia s názvom MasterCard Identity Check, označovaná aj ako “selfie pay” (z angl. selfie platba) bude dostupná v dvanástich európskych krajinách, medzi ktorými sa Slovensko nenachádza. Platiť pomocou selfie však budú môcť napríklad obyvatelia susednej Českej republiky, Maďarska a Rakúska. Slovensko by sa mohlo na rad dostať až na začiatku budúceho roka, kedy spoločnosť plánuje technológiu poskytovať celosvetovo.

Pre používanie selfie autentifikácie bude ale musieť záujemca najprv vytvoriť svoj digitálny profil u spoločnosti MasterCard. Pri registrácii je od neho vyžadované zosnímanie tváre. Snímky spoločnosť spracuje a bude ich uchovávať na svojich serveroch. Akým spôsobom ich bude chrániť pred zneužitím ale neuviedla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autentifikácia #Mastercard #biometria #overenie identity #selfie pay #platoon karta