Dočkáme sa platobných kariet, ktoré menia svoje bezpečnostné kódy?

Po Francúzsku už aj vo Veľkej Británii začnú testovať platobné karty, ktoré každú hodinu menia svoj bezpečnostný kód. Displej z elektronického papiera, ktorý na zadnej strane zobrazuje trojmiestny bezpečnostný kód má zabrániť zneužitiu karty.

09.10.2016 15:20
platobná karta, Oberthur Technologies Foto:
Nova typ platobných kariet používa namiesto vytlačeného trojmiestneho bezpečnostného kódu na zobrazenie displej z elektronického papiera.
debata (2)

Embosované kreditné a debetné karty napriek svojim nesporným výhodám prinášajú aj mnohé riziká. Stačí chvíľa nepozornosti a cudzia osoba si môže odpísať všetky údaje z karty, potrebné k neoprávnenému zrealizovaniu online platby. Majiteľovi karty potom nezostáva nič iné, len kartu zablokovať a transakciu včas nahlásiť svojej banke. Tomu by mohol byť koniec vďaka špeciálnym kartám Motion Code, ktoré pred rokom predstavila francúzska technologická firma Oberthur Technologies.

Bezpečnostný kód sa na karte automaticky mení raz za hodinu

Na novom type platobných kariet sa približne raz za hodinu mení bezpečnostný CVV kód, ktorý sa nachádza na ich zadnej strane. Kód v takomto prípade nie je na karte vytlačený, ale dynamicky sa zobrazuje na displeji z elektronického papiera. Displej s rovnakou technológiou, akú dnes používajú čítačky elektronických kníh, nie je náročný na spotrebu energie a podľa Oberthur Technologies ho dokáže vstavaná batéria na platobnej karte napájať počas celej životnosti karty, teda približne tri roky.

Firma Oberthur Technologies vyvinula špeciálny... Foto: Oberthur Technologies
Oberthur Technologies, kreditná karta, platobná karta Firma Oberthur Technologies vyvinula špeciálny typ platobných kariet, ktoré používajú displej z elektornického papiera, zobrazujúci trojmiestny bezpečnostný kód.

Zapamätať si údaje z platobnej karty už nebude možné

V priebehu minulého roka sa spoločnosť dohodla s dvomi francúzskymi bankami na otestovaní technológie v praxi. Počas pilotného testovania banky svojim klientom rozdali tisíc nových platobných kariet. V týchto dňoch francúzska spoločnosť rokuje o rovnakom postupe s bankami vo Veľkej Británii, ktoré by si mohli po úvodnom testovaní technológiu adoptovať. Podobné pilotné projekty už bežia aj v Mexiku a susednom Poľsku.

Ako dodal server BBC, napriek mnohým zjavným výhodám majú nové karty aj jednu nevýhodu. Ich majiteľ si už nebude môcť zapamätať všetky údaje z karty a robiť tak prevody bez toho, aby musel skontrolovať CVV kód.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kreditná karta #platobná karta #elektronický papier #Motion Code #online platby