Microsoft ukázal ako učí počítačové systémy používať sedliacky rozum

Microsoft Concept je akousi databázou slov a slovných prepojení, vďaka ktorej dokážu počítačové systémy pochopiť pre ľudí úplne prirodzené slovné spojenia.

03.11.2016 14:05
Microsoft, Microsoft Concept, umelá... Foto:
Microsoft Concept je akousi databázov slov a slovných spojení, vďaka ktorej dokážu systémy pochopiť význam slov a celých viet.
debata (1)

Mnoho používateľov internetu ani len netuší aká alchýmia sa skrýva za webovými vyhľadávačmi. Všetky moderné vyhľadávače dokážu nie len spájať slová, ale aj hľadať vzájomné súvislosti a najmä pochopiť ich význam. Vďaka tomu je výsledky vyhľadávania presnejšie a napríklad taký Google môže ponúknuť aj oveľa viac než len odkaz na príslušnú webovú stránku.

Google učí svoj vyhľadávač chápať súvislosti už niekoľko rokov

Pred štyrmi rokmi Google predstavil takzvaný Knowledge Graph, v slovenčine označovaný ako Diagram znalostí, ktorý dnes používajú takmer všetci bez toho, aby o tom vedeli. Knowledge Graph je akousi nadstavbou štandardného vyhľadávača, ktorý rozšíril spektrum vyhľadávaných fráz o nové informácie relevantné k zadaným kľúčovým slovám. V praxi takéto vyhľadávanie vyzerá nasledovne: po zadaní názvu mesta vyhľadávač zobrazí nie len bežné odkazy, ale aj tabuľku s popisom a základnými demografickými údajmi. Všetky tieto informácie pochádzajú z vybraných zdrojov, ktoré Google vyhodnotil ako relevantné. Môže ísť napríklad o Wikipédiu či rôzne odborné stránky.

Počítače by bez rozsiahlej databázy „nechápali“ úplne bežné slovné spojenia

Podobnú funkciu v týchto dňoch predstavil aj Microsoft. Pod názvom Concept Graph sa skrýva obdobná funkcia, ktorú možno v skratke označiť aj ako formu strojového učenia či umelú inteligenciu. Concept Grapt je akousi databázou slov a desiatok miliónov slovných spojení, vďaka ktorým dokáže vyhľadávač či akýkoľvek iný systém chápať významy slov bez toho, aby ich bolo nutné detailne popisovať. Počítačový systém napríklad dokáže automaticky pochopiť to, čo je u ľudí úplne prirodzené, napríklad, že “pes je zviera” alebo že dátum narodenia nie je len bežným dňom, ale že má pre ľudí väčší význam.

Concept Graph má strojom umožniť premýšľať rovnako o ľudia bez toho, aby hľadali medzi slovnými spojeniami často absurdné spojitosti. V databáze Microsoftu sú slová nie len vzájomne prepojené, ale sú k nim aj priradené ďalšie podkategórie. Ako upresnil server ZDNet, definované sú napríklad vzťahy medzi slovami „jablko“ a „Newton“. Záleží potom už len na ďalších slovách, aby systém dokázal pochopiť význam celej vety. Microsoftu môže nová forma strojového učenia pomôcť pri internetovom vyhľadávaní, navrhovaní odpovedí na otázky pri technickej podpore, ale aj pri predaji a umiestnení online reklamy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #Concept #umelá inteligencia #vyhľadávač #Knowledge Graph