Používanie telefónu pri chôdzi škodí nášmu zdraviu

Všetci zrejme poznáte typické znaky chôdze s chytrým mobilným telefónom v ruke. Buď tak sami chodíte, alebo vás nesmierne otravujú tí, ktorí bez neho v ruke neurobia doslova ani krok, napísal spravodajský server The Guardian.

16.11.2016 11:47
turista, mesto, telefon, mobil, internet Foto:
Chôdza s mobilným telefónom v ruke má negatívny dopad na naše zdravie.
debata (9)

Hlava sklonená, oči prilepené k monitoru, prsty posúvajúce v komentároch a nových príspevkoch na facebooku alebo nastavujúce filtre na Instagrame pre tie najkrajšie fotky jesenných farebných listov.

Už aj tak stimulmi preplnený mozog nasáva ďalšiu dávku nekonečného prísunu zlých správ. A to všetko počas chôdze na ulici. Bez zakopnutia, upadnutia alebo vnímania otrávených pohľadov okolia.

Vedci však zistili, že v dôsledku používania mobilného telefónu sa mení spôsob chôdze, akým sa pohybujeme. Výskumníci z Delawarskej univerzity požiadali dobrovoľníkov, aby počas chôdze na pohyblivom páse vytáčali čísla na svojich mobilných telefónoch. Výsledkom bolo zmenené držanie tela, ktoré podvedome zaujalo neforemnejšiu polohu, aby znížilo riziko pádu.

Tým pádom je nielen hlúpe zároveň kráčať a používať telefón, ale tiež vás to núti k nesprávnemu spôsobu chôdze. Tu je prehľad ďalších neduhov spojených s intenzívnym používaním mobilného telefónu. A poznámka pre tých, ktorí si ich budú čítať online: Posaďte sa. Nezabúdajte žmurkať. A nehrbte sa!

Telefónny krk

Je známy tiež pod anglickým označením iPosture, čo znie ako názov nejakej aplikácie – napríklad takej, vďaka ktorej budete ohybnejší. Avšak opak je pravdou. Telefónny krk je stuhnutý a boľavý, pretože ho neustále držíte zohnutý, aby ste sa mohli pozerať na svoje mobilné zariadenie.

Naša hlava váži štyri a pol až päť a pol kilogramu. Keď ju držíte dlhú dobu sklonenú, zaťažujete chrbticu. Napríklad sklon 15 stupňov zvyšuje zaťaženie krku na viac ako 12 kilogramov. Podľa správy z roku 2014 sa telefónny krk šíri ako epidémia a môže viesť k trvalému poškodeniu.

Poškodenie zraku

Oční lekári opakovane varujú, že nadmerné používanie inteligentných telefónov môže viesť k dlhodobému poškodeniu očí, pretože modré svetlo je potenciálne nebezpečné pre očnú sietnicu. Syndróm suchých očí, bolesti hlavy i nárast počtu prípadov krátkozrakosti – to všetko je spájané s dlhšou dobou strávenou pri mobilných zariadeniach a počítačoch.

Syndróm fantómových vibrácii

Nie, to vám nezvoní ani nevibruje váš mobilný telefón. To vám len nahovára váš prestimulovaný a vystresovaný mozog. Prieskum, ktorý uskutočnila University of Indiana, zistil, že 89 percent vysokoškolákov zažíva fantómové vibrácie, keď ich telefón nevydáva žiadne zvuky.

Predpokladá sa, že ide o prejav úzkostného očakávania, čo je syndróm, ktorý môže postihnúť až sedem z desiatich užívateľov mobilných telefónov všetkých vekových kategórií.

Infekcia

Štúdia Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny z roku 2011 zistila prítomnosť baktérie Escherichia coli u 16 percentách telefónov, čo znamená, že každý šiesty telefón je kontaminovaný fekálnou hmotou. Tým sa nemyslia populárne emotikony v tvare hovienka, ale skutočné výkaly. Takže si teraz umyte ruky … a utrite telefón.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilný telefón #chôdza