Nové mobily bude možné nabiť na 50 percent už za 15 minút

Rýchle nabíjanie príde vhod najmä v čase núdze. Už aj 5 minútové nabitie mobilu postačí na päť hodinových telefonátov. Qualcomm predstavil štvrtú generáciu technológie Quick Charge, ktorou budú vybavené najnovšie mobily s procesorom Snapdragon 835.

19.11.2016 13:15
nabíjanie, nabíjačka, mobil, charger, Foto:
Ilustračné foto
debata

Keďže technologickým firmám sa stále nepodarilo vyvinúť a úspešne otestovať nový typ batérií, o ktorom by bolo možné s istotou hovoriť ako o nástupcovi súčasných Li-Ion a Li-Pol modelov, musia na trh prísť s alternatívnymi riešeniami. Vďaka, či skôr kvôli tomu sú mobilné čipy úspornejšie a aj nabíjanie smartfónov rýchlejšie.

Na polovicu kapacity batérie už za 15 minút

Spoločnosť Qualcomm v týchto dňoch predstavila v poradí už štvrtú generáciu technológie Quick Charge, vďaka ktorej bude možné nabíjať mobily ešte o čosi rýchlejšie. Konkrétne o 20 percent rýchlejšie a o 30 percent efektívnejšie než pri predošlej generácii. Technológiou Quick Charge 3 disponujú napríklad smartfóny Asus ZenFone 3 Deluxe, HTC 10 alebo LG G5. Jej štvrtá generácia bude dostupná spolu s mobilným čipom Snapdragon 835.

Nabiť batériu z nuly na polovicu jej celkovej kapacity bude možné už za 15 minút. Ak by bolo kvôli časovej tiesni 15 minút nabíjania priveľa, na uskutočnenie piatich hodinových telefonátov postačí mobil pripojiť k nabíjačke aj na 5 minút. Rýchle nabíjanie má ale aj svoje tienisté stránky – jednou z nich je výrazne vyššia teplota. Podľa Qualcommu bude ale možné nové mobily nabíjať pri výrazne nižšej teplote, až o päť stupňov Celzia. Technológia počíta tiež so zdokonalenou tepelnou, prepäťovou a nadprúdovou ochranou. Po päťsto zrýchlených nabitiach by si mala batéria zachovať aspoň 80 percent zo svojej pôvodnej kapacity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #qualcomm #batéria #Li-Ion #nabíjanie