Na obežnú dráhu vypustili nový meteorologický satelit

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) spoločne s Národným úradom pre oceán a atmosféru (NOAA) vypustili v sobotu nový meteorologický satelit s názvom Geostationary Operational Environmental Satellite-R (GOES-R). Satelit vyniesla na obežnú dráhu Zeme raketa Atlas V, ktorá odštartovala z Mysu Canaveral na Floride.

20.11.2016 10:00
satelit, raketa Foto: ,
Satelit vyniesla na obežnú dráhu Zeme raketa Atlas V, ktorá odštartovala z Mysu Canaveral na Floride.
debata (3)

GOES-R začne naplno fungovať budúci rok po sérií testov jeho prístrojov, medzi ktorými je aj kamera schopná zachytiť extrémne detailné zábery. Bude napríklad schopná nazrieť do steny oka hurikánu, čo umožní meteorológom predpovedať intenzitu hurikánu. Satelit bude sledovať hurikány a snehové búrky so štyrikrát lepším rozlíšením a navyše päťkrát rýchlejšie než súčasné americké satelity.

Celú západnú hemisféru bude schopný preskenovať za iba päť minút, kým doteraz to trvalo 26 minút. Na Zem pošle vo svojich prvých šiestich mesiacoch fungovania viac dát než všetky doterajšie satelity na predpovedanie počasia spolu.

V rámci programu GOES (Geostationary Operational Environmental Satellite) plánujú NASA a NOAA vypustiť do roku 2036 aj ďalšie tri satelity.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #meteorologický satelit