Japonci postavia najvýkonnejší a najúspornejší superpočítač

S výkonom viac ako 130 petaflopov by nový japonský superpočítač mal prekonať aj súčasnú svetovú jednotku z Číny, TaihuLight s výkonom 93 petaflopov.

27.11.2016 10:00
Superpočítač Blue Waters Foto:
Ilustračné foto (na obrázku superpočítač Blue Waters).
debata

Číňanov by mohli onedlho zosadiť z trónu Japonci. V krajine vychádzajúceho slnka plánujú už o rok postaviť energeticky najefektívnejší superpočítač, ktorý by disponoval takmer o 40 percent vyšším výpočtovým výkonom ako súčasná svetová jednotka Sunway TaihuLight.

Architektúru budúcej jednotky medzi superpočítačmi navrhol japonský Národný inštitút pre pokročilú priemyselnú vedu a technológie. Má byť nie len najrýchlejší, ale aj spotrebovať najmenej energie, len 3 Megawatty. Len pre porovnanie, iný japonský superpočítač Oakforest-PACS s rovnakou spotrebou má len desatinový výkon a čínsky TaihuLight zas spotrebu viac ako 15 Megawattov.

Japonci pripravia Číňanov o prvenstvo

TaihuLight, ktorý je postavený na Linuxovom systéme, za jednu sekundu uskutoční až 93 biliónov výpočtových operácií. Číňania ho využívajú najmä na predpoveď počasia a analýzu takzvaných “veľkých dát” (z angl. presnejšie Big Data), ktoré zahŕňajú rôznorodé dáta či databázy. Tie môžu spracovávať vyhľadávače či internetové agregátory. Spracovávanie takýchto dát prebieha paralelne a je veľmi náročné na výpočtový výkon.

Japonci chcú nastaviť latku vysoko nie len pri spotrebe, ale aj energetickej efektivite. Superpočítač by mal v hodnotení dosahovať rovnakú známku ako súčasné energeticky najefektívnejšie dátové centrá. O odvádzanie tepla z komponentov by sa malo starať vodné chladenie. Superpočítač by nemal slúžiť na atmosférické modelovanie, predpovede počasia či rôzne matematické výpočty, ale na strojové učenie a “učiace sa” aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #superpočítač #TaihuLight