IBM: Predpoveď ako zo sci-fi. Technológie, ktoré zmenia svet

Predstavte si, že umelá inteligencia vám pomôže odhaliť Alzheimera, autizmus alebo hyperaktivitu u detí len za pomoci 300 slov. Nanotechnológie zas môžu ľuďom pomôcť lepšie vidieť a identifikovať choroby skôr, než na seba upozornia. Vedci z IBM vydali 5 predpovedí, ktoré môžu zmeniť svet.

08.01.2017 10:00
welcome to the future, vitajte v budúcnosti Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Technológie ovplyvňujú svet okolo nás. Umelá inteligencia preniká aj do oblastí, ktorým doposiaľ dominovali len ľudia. Spotrebiče sú ľuďom viac nápomocné a aj bežná elektronika je pripojená na internet. To so sebou neprináša len pozitíva. Nie je tomu tak dávno, kedy bola práve spotrebná elektronika v domácnostiach využitá na rozsiahly celosvetový distribuovaný útok. Ukázalo sa, že jej zabezpečenie už nie je možné ignorovať, ani odsúvať na druhú koľaj. Spoločnosť IBM v týchto dňoch vydala niekoľko predpovedí zo sveta vyspelých technológií, ktoré môžu ovplyvniť svet a životy miliónov ľudí.

Umelá inteligencia pomôže pri liečbe duševného zdravia

Štatistiky o nákladoch na liečbu civilizačných ochorení hovoria jasnou rečou, no už málo sa zaoberajú duševnými poruchami, na ktorých liečbu sú vynakladané často vyššie prostriedky než na liečbu cukrovky a rakoviny. Mohlo by pomôcť odhalenie duševnej choroby ešte predtým, než sa naplno rozvinie a negatívne a dlhodobo ovplyvní život človeka? Vedci si myslia, že áno. „Kognitívne senzory v domácich prístrojoch a chytrých telefónoch by mohli za päť rokov "počúvať“ a vyhodnotiť naše slová a stať sa prvou obrannou líniou nášho duševného zdravia," tvrdia výskumníci z IBM. Využitý by mohol byť rovnaký princíp ako pri analýze správania v online svete. Údajne by mohlo stačiť len 300 slov, aby bolo možné odhaliť budúcu psychózu. To isté platí aj o odhalení Parkinsonovej, Alzheimerovej a Huntingtonovej choroby, autizmu či poruchy správania vrátane hyperaktivity.

Ľudia budú vidieť lepšie než s nulovými dioptriami

Na to, aby ľudia videli viac a lepšie nebude potrebná operácia očí a odstránenie plusových alebo mínusových dioptrií. Nápomocné by mohli byť nové zobrazovacie zariadenia, ktorá umožnia vidieť ďalej než obsiahne okom viditeľné farebné spektrum. Voľným okom je dnes možné vidieť len 0,1 percenta elektromagnetického prostredia, v ktorom žijeme. To sa zmení. „Zariadenia, ktoré niektorú časť spektra vedia zobraziť, napríklad röntgen alebo ultrazvuk, sú výrazne špecializované a drahé. V nasledujúcich rokoch sa ale špeciálne senzory stanú ďaleko dostupnejšími a tiež prenosnejšími. Kombináciou rôznych spektier navyše získame bohatší obraz.“ Lepšie a viac vidieť budú nie len ľudia ale aj zariadenia vrátane autonómnych vozidiel.

Makroskopy pomôžu lepšie analyzovať dáta a chápať veci okolo nás

Mnoho fyzických objektov, ktoré sa nachádzajú na opačnej strane zemegule a pre väčšinu ľudí v ťažko dostupných oblastiach sú vďaka technológiám dostupné pre všetkých. Digitalizácia priniesla ľuďom viac, než si mnohí myslia. Zároveň so sebou priniesla oveľa väčšie nároky na množstvo dát, ktoré digitalizácia generuje. Každoročne je takýchto dát o 30 percent viac. Tieto dáta je potrebné analyzovať a prepájať, aby mala digitalizácia zmysel. „Takzvané makroskopy nám pomôžu lepšie analyzovať získané dáta, porozumieť situácii okolo nás a čeliť problémom ako je nedostatok potravín, pitnej vody či energie.“

Nanotechnológie objavia choroby skôr, než si to ľudia všimnú

Nie je žiadnym tajomstvom, že včasné odhalenie choroby môže dramaticky zvýšiť úspešnosť liečby. Ako ale odhaliť chorobu v jej ranných štádiách, ak človek na sebe necíti žiadne z jej príznakov? Odpoveďou sú podľa IBM nanotechnológie. Nanotechnológie pomôžu analyzovať malé biologické častice v telesných tekutinách skôr, než pocítime akékoľvek príznaky. „Vedci už dnes pracujú na technológiách, ktoré detegujú častice na úrovni DNA, vírusov a častí buniek.“

Znečisťovaním životného prostredia sa bude zaoberať aj internet vecí

Metán, ktorý je zložkou zemného plynu, je jedným zo zdrojov čistejšie energie. Paradoxne aj napriek tomu, že ak unikne do ovzdušia, absorbuje teplo zo slnka a ohrieva atmosféru a je preto druhým najväčším pôvodcom globálneho otepľovania. „Počas nasledujúcich piatich rokov umožnia dostupné senzory metánu v okolí vrtov, zásobníkov a plynovodov priemyselným hráčom okamžite odhaliť únik metánu, a s pomocou umelej inteligencie by mohli analyzovať poskytnuté dáta. Časom by potom tieto technológie mohli viesť ku kontrole všetkých nebezpečných materiálov v prírode,“ uzatvárajú veci z IBM.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #technológie #ibm #umelá inteligencia