Umelá inteligencia pomôže Googlu zmenšovať fotky. Až o tri štvrtiny

Fotky budú mať rovnaké rozlíšenie, no menšiu veľkosť. Výrazne sa zrýchli ich načítanie v internetovom prehliadači. Googlu pri ich spracovávaní pomôže umelá inteligencia a strojové učenie.

19.01.2017 07:00
Project Fi, Google, virtuálny operátor Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Google každodenne spracováva a triedi milióny fotografií. Užívateľom umožňuje fotografie zdieľať na sociálnej sieti či ukladať do svojho digitálneho archívu. Nie je tomu tak dávno, čo firma zrušila niektoré obmedzenia týkajúce sa veľkosti fotografií, ktoré je možné na jej servery ukladať bez akýchkoľvek obmedzení. Fotografie, ale aj videá v “štandardnom” rozlíšení už Google neodpočítava z objemu dát, ktoré sú užívateľovi pridelené.

Google sa v týchto dňoch pochválil, že v budúcnosti mu bude pri vykresľovaní fotografií pomáhať umelá inteligencia, respektíve strojové učenie. Inak povedané, naučí sa z malej fotky urobiť veľkú, prípadne zmenšiť jej veľkosť bez väčšieho vplyvu na výslednú kvalitu. Samozrejme akákoľvek konverzia či komprimácia so sebou prináša obeť, no Google sa ju pokúsi vykúpiť výrazne menším objemom dát.

Pri zmenšovaní fotiek bude Googlu pomáhať... Foto: Tomáš Švec, Google
RAISR, Google Pri zmenšovaní fotiek bude Googlu pomáhať strojové učenie.

V niektorých prípadoch vraj dokáže pomocou novej technológie s názvom RAISR upraviť fotku tak, aby pri zobrazovaní v prehliadači ušetrila až 75 percent objemu prenášaných dát. Pôvodná fotka s veľkosťou 100 kb tak má po zmenšení len 25 kb. Bežný užívateľ by zmenu nemal spozorovať, jedine ak pri rýchlejšom načítaní stránok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #umelá inteligencia #RAISR