Miniatúrny počítač Raspberry Pi dostal Wi-Fi a Bluetooth. Kúpiť si ho môže každý

Najlacnejší miniatúrny počítač Raspberry Pi Zero sa môže pochváliť už aj s vlastným Wi-Fi a Bluetooth modulom. Jeho cena napriek tomu neprekročí 10 dolárov.

01.03.2017 10:00
Zero W, Raspberry Pi Foto:
Počítač Raspberry Pi W má vlastné Wi-Fi a Bluetooth.
debata

Počítače Raspberry Pi sú obľúbené u študentov, vývojárov ale aj bežných domácich užívateľov, ktorí si chcú svojpomocne vyrobiť lacné riadiace jednotky, multimediálne centrá, domácich robotov či najrôznejšie senzory. Za viac ako štyri roky prešiel počítač viacerými zmenami. Zvýšil sa nie len jeho výkon, ale pribudli k nemu aj niektoré moduly, ktoré si dovtedy museli záujemcovia dokupovať samostatne.

Koncom roka 2015 rovnomenná organizácia predstavila najlacnejší miniatúrny počítač s cenou 5 eur. Raspberry Pi bol tak lacný, že vydavateľ počítačového magazínu Magpi ho pribalil ako darček k najnovšiemu číslu časopisu. Vybavený bol jednojadrovým procesorom ARM11 s taktom 1 GHz, 512 MB operačnou pamäťou a slotom pre microSD karty. K počítaču bolo pomocou miniHDMI konektora dokonca možné pripojiť už aj monitor s FullHD rozlíšením.

Aj napriek dvojnásobnej cene je počítač stále extrémne lacný

Najlacnejší počítač sa po viac než roku dočkal ďalších vylepšení. Nový Pi Zero W je síce dvojnásobne drahší ako jeho predchodca, no už disponuje Bluetooth 4.0 a Wi-Fi modulom (802.11n). Ako potvrdil zakladateľ a šéf organizácie, Eben Upton, práve o tieto dva moduly mali ľudia najväčší záujem. Zároveň dodal, že pre tento rok už Raspberry Pi žiadne ďalšie veľké novinky nepripravuje. Ostatný hardvér Pi Zero W je v podstate totožný s pôvodným „päťdolárovým“ modelom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Raspberry Pi #Pi Zero