Li-Ion môžu nahradiť 'nehorľavé' batérie s trojnásobnou kapacitou

Vylepšené batérie už nezačnú sami horieť. Majú väčšiu kapacitu, viac nabíjacích cyklov a nabiť ich bude možné za niekoľko minút. Vyvinul ich tím Johna Goodenougha, ktorý je spolutvorcom pôvodného konceptu Li-Ion batérie.

07.03.2017 07:00
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Li-Ion batérie, ktoré dnes využíva celé spektrum spotrebnej elektroniky, možno majú svojho nástupcu. Samotná technológia sa zmení len čiastočne, no dosť na to, aby sa kapacita batérií strojnásobila. Tím 94-ročného Johna Goodenougha, ktorý je spolutvorcom pôvodného konceptu Li-Ion batérie, oznámil, že výmenou tekutého elektrolytu za sklo a použitím anódy z alkalických kovov (lítia, sodíka alebo draslíka), je možné nie len zvýšiť kapacitu batérie, ale aj zrýchliť jej nabíjanie. Sklenený elektrolyt navyše rozšíri rozsah teplôt, v ktorých môže batéria fungovať. Používať ju bude možné aj v mrazoch v teplotách siahajúcim k –20 stupňom Celzia.

Výskumníci v súvislosti s novou batériou hovoria len o výhodách. Väčšia kapacita, pomalšie opotrebenie, viac nabíjacích cyklov a oveľa rýchlejšie nabíjanie. Batéria si má navyše zachovať rovnaké rozmery a jej použitie má byť oveľa bezpečnejšie, keďže na rozdiel od súčasných Li-Ion batérií sa nemôže vznietiť. „Veríme, že náš objav vyrieši množstvo problémov súčasných batérií,“ uviedol Goodenough.

Z výsledkov výskumu, ktorý bol publikovaný v magazíne Energy & Environmental Science vyplýva, že potrvá ešte niekoľko mesiacov až rokov, kým prebehnú všetky podrobné testovania potvrdzujúce bezpečnosť a rentabilitu výroby. Viacero podobných revolučných konceptov totiž stroskotalo práve v tejto „predposlednej“ fáze, ktorá preukázala, že výroba batérií je príliš komplikovaná a aj pridrahá. Všetko ale nasvedčuje tomu, že v prípade vylepšenej Li-Ion batérie by tomu tak byť nemalo.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #batéria #Li-Ion #John Goodenough